Facebook Pixel

Zelf je auto motorruimte veilig en efficiënt schoonmaken

Zelf je auto motorruimte veilig en efficiënt schoonmaken

Zelf je auto's motorruimte veilig en efficiënt schoonmaken

Heb je je ooit afgevraagd hoe je die hardnekkige vuil en vettige smurrie uit de motorruimte van je auto kunt verwijderen? In deze blog leer je hoe je jouw autoruimte op een veilige en effectieve manier schoonmaakt. We behandelen niet alleen het proces van autoruimte schoonmaken, maar geven ook tips over hoe je de motor van je auto grondig reinigt. Laten we beginnen!

Waarom je motorruimte schoonmaken?

Een schone motorruimte is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar het heeft ook praktische voordelen. Een schone motorruimte kan helpen bij het detecteren van mogelijke problemen, zoals lekkages of versleten onderdelen, voordat ze ernstig worden. Bovendien kan het de levensduur van je auto verlengen en de waarde ervan behouden.

Hoe maak je de autoruimte schoon?

  1. Voorbereiding: Voordat je begint, zorg ervoor dat de motor is afgekoeld. Een koude motor voorkomt dat reinigingsmiddelen snel opdrogen en vlekken achterlaten. Bedek ook gevoelige elektrische componenten, zoals de accu en sensoren, met plastic zakken of folie om waterschade te voorkomen. Let op dit is erg belangrijk!

  2. Stof, bladeren en vuil verwijderen: Gebruik een zachte borstel of perslucht om stof, bladeren en los vuil te verwijderen. Begin van bovenaf en werk naar beneden om te voorkomen dat vuil op reeds gereinigde gebieden valt.

  3. All purpose cleaner: Gebruik voor het schoonmaken van het motorcompartiment een All Purpose cleaner en verdun deze eventueel volgens specificaties van de fabrikant. Breng deze vervolgens aan op het oppervlak door te sprayen of middels een detailing borstel

  4. Inwerken met een borstel: Doop een zachte borstel in het reinigingsmengsel en begin voorzichtig de motorruimte te schrobben. Besteed extra aandacht aan vettige plekken, maar wees voorzichtig rond gevoelige onderdelen. Heb je aluminium of stalen delen? Gebruik hiervoor een borstel met harde nylon haren of zacht koper.

  5. Grondig afspoelen: Gebruik een tuinslang met een zachte straal om de reinigingsoplossing af te spoelen. Zorg ervoor dat je geen elektrische onderdelen rechtstreeks met water besproeit.

  6. Drogen:  Gebruik een droogdoek voor het drogen van het compartiment of gebruik hiervoor elektrische droger. Of laat de motorruimte volledig drogen voordat je de plastic bescherming verwijdert. Dit kan enkele uren duren.

  7. Beschermen:  Nadat de motorruimte is opgedroogt kun je de kunststof delen beschermen met een dressing of coating zodat het langer beschermt blijft. Ook de gelakte delen kun je beschermen met bijvoorbeeld een keramische spray coating

Hoe kan ik de motor van mijn auto schoonmaken?

Het reinigen van de motor zelf is optioneel, maar het kan helpen bij het verwijderen van ingesleten vuil en het verbeteren van de prestaties van je auto. Hier is hoe je dat doet:

  1. Afdekken: Bedek opnieuw gevoelige elektrische onderdelen en sensoren.

  2. Motorreiniger: Gebruik een speciale motorreiniger die ontworpen is om vuil en vet op te lossen. Spuit het gelijkmatig over de motorruimte en laat het even inwerken.

  3. Schrobben: Gebruik een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken bereikt.

  4. Afspoelen: Spoel de motorruimte grondig af met een tuinslang. Zorg ervoor dat je geen water in de luchtinlaat of elektrische onderdelen laat komen.

  5. Drogen: Laat de motorruimte volledig drogen voordat je de plastic bescherming verwijdert.

Door regelmatig de motorruimte van je auto schoon te maken, behoud je niet alleen de esthetiek, maar ook de prestaties van je voertuig. Bovendien kun je potentiële problemen vroegtijdig opsporen, wat je op de lange termijn geld kan besparen. Vergeet niet om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen en de motor af te laten koelen voordat je begint. Happy cleaning!

Dit was een overzicht van hoe je je autoruimte schoonmaakt en de motor van je auto reinigt. Als je nog meer vragen hebt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professional. Veel plezier met het schoonmaken en onderhouden van je auto!



Deze producten zijn wellicht interessant voor u