Facebook Pixel

Welke Polijstpad heb je nodig?

Welke Polijstpad heb je nodig?

Welke polijstpad heb ik nodig?

Je hebt krasjes in de lak van jouw auto, motor of boot zitten en deze wil je natuurlijk graag weg polijsten. Gelukkig kun je dit gemakkelijk zelf polijsten met de juiste polijstpad en polijstmiddel. Maar welke polijstpad gebruik je nu voor welk lakdefect. In deze blog gaan we hier wat verder op in.

De grote variatie aan polijstpads.

Wie op internet zoekt naar polijstpads komt er al snel achter dat er echt van alles te verkrijgen is. Van foam pads tot microvezel pads of wolpads en vaak ook nog eens in diverse kleuren en hardheden. Polijstpads kun je krijgen voor het zware correctie werk tot en met de zachte polijstpads voor het waxen van de lak. Maar welke polijstpad heb je nu echt nodig?

Over het algemeen heb je vaak maar drie polijstpads nodig. Éen voor het grove voorpolijsten, één voor het polijsten van middel grote defecten en één voor het hoogglans polijsten. Met deze drie stappen kom je vrijwel altijd tot een hoogglans resultaat.

De kleuren van polijstpads:
Veel merken hanteren hun eigen kleur codering, hier valt niet veel zinnigs over te zeggen. Wat vaak wel universeel is zijn de stappen. Deze zijn vaak in drie of vier stappen. Meer info over diversiteit aan kleur? Lees onze blog ”hoe worden polijstpads gemaakt”

De harde foam polijstpad (voorpolijsten)

Wanneer gebruik je een harde polijstpad?

Een harde polijstpad gebruik je voor het zware polijstwerk. Denk aan harde lakken (vaak Duitse lakken), maar ook lakken met zwaardere lakdefecten zoals krassen en soms ingebrand volgelpoep.
Zo`n harde polijstpad gebruik je met een zwaar corrigerend polijstmiddel. Een harde foam polijstpad kun je vrijwel voor zo`n 90% van alle krassen weg krijgen.

Uitzonderingen zijn zeer diepe krassen of erg harde lakken. In zo`n geval kun je er voor kiezen om over te gaan naar een microvezel polijstpad of zelfs een wollen polijstpad. Deze twee laatste pads hebben een sterk corrigerend vermogen. Heb je geen ervaring met polijsten? Gebruik de wollen en microvezelpads dan ook alleenop een excentrische polijstmachine.

Gebruik je een roterende polijstmachine en heb je geen ervaring, dan raden wij het gebruik van microvezel of wol per direct af! De kans is namelijk aanwezig dat je door de lak heen polijst.

Willen de krassen er dan nog steeds niet uit? Dan kun je er voor kiezen om te wetsanden met waterproof schuurpapier om zo bepaalde spots te verwijderen.

De harde polijstpad wordt vaak als heavy cut of cutting aangeduid

De middelharde foam polijstpad

Wanneer je de eerste stap hebt gedaan en je bent klaar met het grove werk dan is het tijd om de lak klaar te maken voor de hoogglans finish. Dit doe je met een middelharde polijstpad. Deze medium polijstpad zorgt ervoor dat je de stap/krasjes van het grof voorpolijsten kunt overbruggen naar de laatste stap.

Vaak gebruik je een middelharde pad met een middelhard polijstmiddel of in enkele gevallen kun je ook de grove polijstcompound gebruiken.

Gebruik je de middelharde polijstpad als eerste stap voor het verwijderen van lichte waskrassen? Dan kun je vaak het grove of medium polijstmiddel gebruiken. Gebruik je de middelharde polijstpad als tweede stap in het polijstproces gebruik dan de medium of het fijne polijstmiddel.

De middelharde polijstpad wordt vaak als medium cut of polishing aangeduid

De fijne foam polijstpad

De laatste stap in ieder polijstproces is de zachte polijstpad. De zachte polijstpad gebruik je om de lak weer in een hoogglans spiegelend resultaat te polijsten. In 99% van de gevallen is dit de laatste stap in de voorgaande polijststappen. Deze polijstpad gebruik je met een zeer fijn polijstmiddel en in sommige gevallen voor het aanbrengen van een wax. Persoonlijk kies ik er altijd voor om een wax handmatig aan te brengen, maar je zou het ook machinaal kunnen doen met een fijne polijstpad.

Is de lak al in een goede staat? Zie je vrijwel geen krasjes of zijn het zeer fijne waskrasjes (hologrammen/ swirls), of wil je de glans dan weer ophalen? dan kun je in sommige gevallen een fijne polijstpad ook gebruiken om deze te verwijderen.

De fijne polijstpad wordt vaak als finishing aangeduid

Microvezel polijstpads

De meeste van jullie zijn uiteraard bekend met de traditionele poetspads van schuim, maar sinds enkele jaren is er een andere soort polijstpad bijgekomen namelijk de microvezel polijstpad.

De autolakken worden tegenwoordig steeds harder, dit vergt dan ook een andere benadering. Waar foam soms net wat power te kort komt kun je er voor kiezen om te polijsten met microvezel

Microvezel is ook te krijgen in diverse soorten namelijk met een korte vezel of een wat langere vezel. Met een harde interface laag of een wat zachtere tussenlaag.

Een microvezel polijstpad met een korte vezel gebruik je voor het grove voorwerk, voor het verwijderen van diepe krassen en lakdefecten. Gebruik deze met een zwaar polijstmiddel

Een microvezel polijstpad met lange vezel en met een harde tussenlaag kun je gebruiken voor het gemiddelde polijstwerk of als tussenstap naar het hoogglans polijsten. Gebruik deze microvezel polijstpad met een medium polijstmiddel.

Een microvezel polijstpad met een lange vezel maar met een zachte tussenlaag kun je gebruiken voor de laatste stap in het polijstproces. Door de zachte tussenlaag oefen je minder druk uit dan bij een harde tussenlaag. Om deze reden kun je met zo`n pad beter finishen.

Bekijk hier al onze microvezel pads

Wollen polijstpads of polijstvachten

De polijspads of polijstvacht gemaakt van wol zijn de meest corrigerende pad die je kunt gebruiken en wordt voornamelijk gebruikt voor het extreem grof voorpolijsten van zware lakdefecten en krassen. Vaak is dit het aller laatste redmiddel voordat men overgaat naar wetsanding.

Toch horen we vaak van klanten dat ze opzoek zijn naar een wollen polijstvacht voor het uitpoetsen van de wax. Ons advies, doe het niet! Gebruik geen wollen polijstvacht voor het uitpoetsen. Wil je wax of polijstmiddel machinaal uitpoetsen? Gebruik dan gewoon een zachte microvezel pad

Bekijk hier al onze wollen polijstpads

Microwool Polijstpad

Het is een microvezel pad? Nee wacht, het is een wol pad? Nee ook niet, het is microwool. Eigenlijk het beste van beide werelden. Je hebt wol voor het corrigerend vermogen, maar de microvezel om direct een goede finish te behalen. Microwool is de nieuwe generatie pads.

Je gebruikt deze microwool polijstpad voor het repareren van diepere krassen uit de lak, en werk deze na met een zachte finishing pad.

Interface Polijstpad

Wanneer je vroeger een harde steunschijf had en een schuurschijfje dan kon je maar beter de machine recht houden want anders had je direct een schuurspoor in het materiaal zitten. Later kwam men met een zogenaamde interface pad en werd gebruikt als zachte tussenlaag tussen een steunschijf en een schuurschijfje. Zo`n interface pad kun je vaak in verschillende hardheden krijgen om zo wat flexibeler en controleerbaar om contouren heen kunt schuren zonder sporen achter te laten.

Tegenwoordig zie je deze techniek ook steeds vaker terug komen in polijstpads. Een wat hardere tussenlaag tussen het velcro en het foam van een polijstschijf. Dit zorgt voor een wat betere stabiliteit tijdens het polijsten omdat zo`n hardere laag vooral bij het zachte foam beter wordt opgevangen.

Vilt Polijstpad

Vilt, een totaal ander pad en absoluut niet geschikt voor lak. Maar omdat het volgens ons wel valt onder het kopje polijstpads willen we deze pad toch benoemen. Wanneer je deze viltpad niet voor lak gebruikt, waar gebruik je deze dan wel voor?

Vilt kun je best gevarieerd gebruiken en we hebben deze ook in twee hardheden.

Vilt hard (vilt pad met rode backing) gebruik je voornamelijk voor het polijsten van glas en harde kunststoffen(vlakke kunststoffen)

Vilt medium (met zwarte backing) kun je ook gebruiken voor glas, maar ook voor kunststof zoals het polijsten van koplampen. Maar je kunt deze viltpad ook gebruiken in combinatie met een metaalpoets voor vlakke stukken aluminium of rvs

Bekijk hier onze vilt pads

 

Polijstpads voor een roterende polijstmachine

Voor een roterende polijstmachine heb je andere polijstpads nodig dan voor een excentrische polijstmachine. Voor een roterende polijstmachine kun je traditionele polijstpads gebruiken zonder middengat. Vaak kies je dan voor pads met een dichte cel structuur.
In het assortiment van polijstweb kun je dan kiezen voor de classic polijstpads of de slim line polijstpads. Beide van het merk Moore!

Bekijk hier al onze polijstpads voor roterend gebruik.

Polijstpads voor een excentrische polijstmachine

Wanneer je werkt met een excentrische polijstmachine heb je polijstpads nodig die de excentrische beweging aan kunnen (trillingen). Hiervoor zijn speciale polijstpads ontwikkeld die zijn voorzien van een middengat. Dit gat dient voor koeling, maar ook voor het afvoeren van trillingen en warmte.

Deze polijstpads lopen vaak schuin af zodat je door de excentrische uitslag van de machine nooit de lak kunt raken met de steunschijf van de machine.
We hebben een groot assortiment polijstpads voor een DA machine. Denk aan de DA, slim line en hybrid line van Moore, maar ook al de polijstpads van Monkey.

Bekijk hier onze polijstpads voor excentrisch gebruik.

 

Polijstpads voor een geforceerde polijstmachine

Een machine met een geforceerde aandrijving zie je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Deze machine bied namelijk het beste van beide werelden namelijk de kracht van een roterende polijstmachine, maar de veiligheid van een excentrische polijstmachine.

Deze krachtige machine zorgt er wel voor dat je daar de keuze in polijstpads moet aanpassen. Omdat de machine zo krachtig is zijn de standaard polijstpads vaak te dik en zullen snel gaan scheuren. Om die reden zijn er dunne polijstpads op de markt gekomen. Ook deze hebben wij in twee merken namelijk de Slim line van Moore en de Skinny line van Monkey. Beide lijnen zijn geschikt voor het polijsten met een geforceerde polijstmachine.

 

Algemene tips over gebruik van polijstpads

Nu je weet welke pad je kunt gebruiken voor welke toepassing willen we je nog een paar tips meegeven.

Levensduur Polijstpad vergroten
Wil je zo lang mogelijk met de polijstpads werken dan is het met klem aan te raden de pads niet te warm te laten worden. Tussentijds laten afkoelen of onder de kraan schoon te maken met water (of padwasher). Ook is het belangrijk dat je de pad het werk laat doen. Lichte druk uitoefenen is oké, maar zet niet teveel druk. Merk je dat je meer druk moet zetten om een bepaalde kras eruit te krijgen, neem dan een grovere pad met een grover polijstmiddel. Wil je meer tips en tricks over het gebruik van een polijstpad lees dan onze blog “Alles over het gebruikt van een Polijstpad”

 

Begin met een test spot
Door gebruik te maken van een test spot leer je de lak beter kennen. Misschien heb je in gedachte dat je in drie stappen moet polijsten, maar het blijkt uit de test spot dat het ook in twee stappen kan. Misschien denk je dat je het wel red in twee stappen maar dan blijkt het dat de lak wat harder is en dat je toch echt moet gaan polijsten in drie stappen.

Een test spot maak je vaak op de motorkap van de auto. Neem hier ongeveer een stukje van 40x40 cm en test wat het beste werkt op die lak. Zo kom je er vroegtijdig achter wat wel of niet werkt

Veilig polijsten
Wil je er absoluut zeker van zijn dat je veilig kunt polijsten zonder bang te zijn dat je door de lak heen gaat. Meet dan de dikte lak op met een lakmeter. Heb je geen lakmeter wees dan gewoon extra voorzichtig op de rondingen van de lak. Hier komt vaak de meeste druk op. Gebruik daarnaast als onervaren een excentrische polijstmachine.


Disclaimer:
De richtlijnen die we in deze blog aangeven zijn adviezen zoals wij het zouden aanpakken en komen tot 99% van de gevallen tot het gewenste resultaat. Uiteraard heeft iedereen een eigen manier van werken er zijn natuurlijk meer wegen die naar Rome leiden.

Polijstpads bij Polijstweb

Zo! We hopen dat je nu iets meer te weten bent gekomen over de polijstpads. Je weet voor welke toepassing je de polijstpads kunt gebruiken en op welke machine.

De polijstpads die wij bij Polijstweb verkopen zijn in onze ogen absoluut de betere polijstpads die momenteel op de markt te verkrijgen zijn. Merken zoals Moore en Monkey hebben een lange testfase gehad en zijn uitgezet bij meerder professionele poetsbedrijven om te testen voordat deze bij ons in het assortiment kwamen. Beide merken hebben deze test ruimschoots gehaald met 0% afkeur. Beide merken hebben een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding zodat je maximaal kunt polijsten tegen een minimale prijs.

Heb je verder nog vragen over polijstpads? Of wil je polijstpads bestellen? Kijk dan snel ons complete assortiment polijstpads of neem contact op met ons voor al de vragen over polijstpads!