Facebook Pixel

Auto Wassen

Auto wassen

Een auto wassen is iets wat we allemaal wel kunnen en ook al eens hebben gedaan. Er is echter een groot verschil tussen een auto goed schoonmaken en gewoon maar wat doen, met half werk als resultaat. Vaak weten mensen niet hoe ze het eerste voor elkaar krijgen, vandaar dat wij het op papier hebben gezet. Zorg er dus de volgende keer dat jij je auto in de was zet voor dat je alle onderstaande stappen bij langs gaat. Neem van ons maar aan dat je auto zal glanzen als nooit tevoren!

Ben jij een échte autowas-expert en ben je eigenlijk op zoek naar autowas producten? Bekijk dan onze topmerken!

Auto wassen, zo doe je dat

Je zal wel denken: “Waarom niet gewoon door de wasstraat?” De belangrijkste reden om je auto met de hand te wassen is omdat je hem daarmee veel grondiger schoonmaakt. Tevens verklein je door zelf je auto te wassen het risico op krassen en ben je ook in staat om hardnekkige vlekken te verwijderen.

We geven hieronder de 8 stappen en experttips, waarmee jij je auto optimaal schoonmaakt. Lees alles goed door, voordat je begint met wassen. Elke stap bevat belangrijke informatie en ook de experttips mag je niet over het hoofd zien. Lees je hier overheen? Dan haal je niet het maximale uit je wasbeurt en kan je krassen veroorzaken!

Auto wassen

Stap 1: Start met hardnekkig vuil

Stap 2: Breng velgenreiniger aan op de velgen

Stap 3: Spuit auto grondig af met hogedrukreiniger

Stap 4: Was de auto van boven naar beneden

Stap 5: Vergeet de velgen niet

Stap 6: Klaar? Spoel de auto goed af met water

Stap 7: Maak de auto droog met een droogdoek

Stap 8: Tijd voor spray wax


Benodigdheden:

 • Microfiber handschoen of microfiber spons

 • Velgenborstel voor de velgen, of een tweede microvezel washandschoen

 • 2 grote emmers water

 • Autoshampoo (geen allesreiniger of afwasmiddel!)

 • Insectenverwijderaar en/of multireiniger

 • velgenreiniger

 • Hogedrukreiniger

 • Droogdoek

Toelichting op de benodigdheden
Wil jij je auto wassen, maar heb je geen hogedrukreiniger? Dan zal je het met een tuinslang moeten doen. Idealiter zorg je er met een hogedrukspuit voor dat voorafgaande aan het wassen een groot deel van het vuil van de auto wordt afgespoten. Met een tuinslang zal dit lastiger zijn.

Zorg er tevens voor dat je niet te veel autoshampoo gebruikt en hou je aan de aanbevolen dosering. Daarnaast moet je lauwwarm water gebruiken en dient de shampoo goed in het water op te lossen. Gebruik nooit allesreiniger of afwasmiddel, omdat hiermee de beschermlaag van je autolak wordt weggewerkt.

De reden dat je twee emmers moet gebruiken is omdat de eerste emmer gebruikt wordt voor sop, terwijl de tweede emmer dient om je microvezel handschoen of microvezel spons schoon te spoelen. Hiermee verwijder je zand en vuil. Doe je dit niet en was je vervolgens je auto met een vieze microvezel spons? Dan is de kans groot dat je mini-krasjes veroorzaakt, die zichtbaar zullen zijn wanneer de zon erop schijnt.

Mocht je streven naar perfectie? Dan raden wij aan om als eerste stap je auto te wassen met snow foam. Dit is een ‘pre wash’, waarmee een groot deel van het vuil wordt losgeweekt voordat je start met wassen. Hiervoor heb je een foam gun en snow foam nodig. Wanneer je geen hogedrukreiniger hebt, dient een handfoamer/ sprayer als vervanging voor de foam gun. Echter is het foamen van je auto geen ‘must’ en is het alleen geschikt voor degene die zijn lak optimaal wil reinigen.

Wil je direct onze autowas producten bekijken?

STAP 1 - Start met hardnekkig vuil

Stap 1 - Start met hardnekkig vuil

De eerste stap is het verwijderen van de meest hardnekkige vuilresten. Denk hierbij aan insecten en vogelpoep. Spuit hier insectenverwijderaar en/ of multireiniger op en wacht tot het middel is ingewerkt.

STAP 2 - Breng velgenreiniger aan op de velgen

Stap 2 - Breng velgenreiniger aan op de velgen

Voordat je de hogedrukspuit erbij haalt moet eerst speciale velgenreiniger op de velgen worden aangebracht. Dit zijn sterke ontvetters, die nooit gebruik moeten worden om de autolak te wassen. Wacht ook hier even mee totdat het inwerkt.

STAP 3 - Spuit auto grondig af met hogedrukreiniger

Stap 3 - Spuit auto grondig af met hogedrukreiniger

Nadat de insectenverwijderaar/ multireiniger en de velgenreiniger zijn ingewerkt zal het grove vuil makkelijker loslaten. Gebruik een hogedrukspuit voor het grondig afspuiten van de auto. Wanneer je geen hogedrukreiniger in huis hebt is een tuinslang ook een optie. Echter spreekt het voor zich dat je met een tuinslang moeilijker het vuil zal kunnen wegspoelen en zal je meer tijd nodig hebben om je auto met de hand te wassen.

Tip 1
Houd minimaal 20 centimeter afstand tussen de hogedrukspuit en de lak. Wanneer je het apparaat te dicht op de auto houdt beschadig je de lak.

Tip 2
Het meeste vuil bevindt zich bij het onderste gedeelte van de auto. Bespaar jezelf extra werk en zorg ervoor dat dit deel extra goed wordt schoongespoeld!

Tip 3
Zorg ervoor dat je altijd met een hoek van 45 graden op de lak spuit. Doe je dit niet? Dan spuit je het vuil niet van de auto af en blijft het op de lak.

STAP 4 - Was de auto van boven naar beneden

Stap 4 - Was de auto van boven naar beneden

Het echte werk kan beginnen. Gebruik je microvezel handschoen of microvezel spons om bovenaan te beginnen en werk geleidelijk aan naar beneden toe. Je start bij het dak, maakt daarna de motorkap en kofferbak schoon, ga vervolgens over op de autoruiten, bovenste gedeelte van de deuren, het onderste deel, de bumpers, etc. Plekken als de onderkant van de autoruiten verdienen extra aandacht, omdat zich hier over het algemeen veel vuil verzamelt. Zorg er tijdens het auto wassen voor dat je geen kracht uitoefent en alleen lichte druk zet. Was daarnaast altijd in de lengterichting.

Wil je direct onze producten bekijken?

STAP 5 - Vergeet de velgen niet

Stap 5 - Vergeet de velgen niet

Velgen bevatten altijd het meeste vuil. Vandaar dat het handig is om ze als laatste schoon te maken. Gebruik een speciale velgenborstel, waarmee je gemakkelijk bij elk plekje komt. Alternatieven zijn een tweede microfiber spons of microfiber handschoen. Hiermee kom je echter niet bij elk plekje, wat het wassen van de velgen net wat lastiger maakt.

STAP 6 - Klaar? Spoel de auto goed af met water

Stap 6 - Klaar? Spoel de auto goed af met water

Gebruik hier een tuinslang voor en zorg ervoor dat de auto grondig wordt afgespoeld. Hou de slang dicht op auto en ga door tot alle zeepresten zijn weggewerkt. Vergeet overigens weer de velgen niet.

STAP 7 - Maak de auto droog met een droogdoek

Stap 7 - Maak de auto droog met een droogdoek

Het echte werk kan beginnen. Gebruik je microvezel handschoen of microvezel spons om bovenaan te beginnen en werk geleidelijk aan naar beneden toe. Je start bij het dak, maakt daarna de motorkap en kofferbak schoon, ga vervolgens over op de autoruiten, bovenste gedeelte van de deuren, het onderste deel, de bumpers, etc. Plekken als de onderkant van de autoruiten verdienen extra aandacht, omdat zich hier over het algemeen veel vuil verzamelt. Zorg er tijdens het auto wassen voor dat je geen kracht uitoefent en alleen lichte druk zet. Was daarnaast altijd in de lengterichting.

Wil je direct onze producten bekijken?

 

Laat na het afspoelen de auto even uitdruppelen. Droog vervolgens de auto af met een zachte droogdoek (ook wel bekend als een watermagneet). Deze is in staat enorm veel vocht op te nemen en kan over het algemeen de hele auto drogen, zonder uitgeknepen te hoeven worden.

Tip!
Zorg er altijd voor dat je de auto niet zelf laat drogen. Dit heeft namelijk tot gevolg dat witte plekjes op de lak achterblijven. Kraanwater bevat namelijk kalk. Vandaar dat je de lak met een droogdoek moet droogmaken.

STAP 8 - Tijd voor spray wax

Stap 8 - Tijd voor spray wax

Wil jij het jezelf voortaan makkelijk maken en het meeste uit de wasbeurt halen? Zet dan de puntjes op de ‘i’ door een spray wax te gebruiken. Hiermee zorg je voor een mooiere glans, is vuil minder goed in staat zich aan de lak te hechten en glijdt ook regenwater eenvoudiger van de auto af. Wanneer het in de toekomst weer tijd is om de auto te wassen weet jij dat het vuil gemakkelijker zal loslaten en jij sneller klaar bent!

Experttips

 • Was je auto nooit in de volle zon. Hierdoor droogt de autoshampoo namelijk sneller.

 • Vergeet bij stap 4 de binnenkant van het brandstofklepje niet schoon te maken.

 • Velgen kunnen eventueel schoongemaakt worden met wax autoshampoo (bij stap 5). Vuil kan zich hierdoor slecht vasthouden aan de velgen, waardoor ze langer schoon en glanzend blijven.

Vakkundig je auto wassen met Polijstweb

Is jouw auto aan een schoonmaakbeurt toe en wil je direct aan de slag? Zorg er dan voor dat je alle benodigdheden hebt om je auto mooi te laten glanzen. Wij hebben microvezel washandschoenen, autoshampoo, droogdoeken, emmers en meer! Tevens verkopen wij alleen topmerken, zodat je auto er als nieuw uit komt te zien. Bestel snel, dan zorgen wij ervoor dat alles spoedig bij jou thuis wordt geleverd.

Heb je nog vragen? Bel ons dan gerust! Onze expert staan je graag te woord en beantwoorden al je vragen over auto wassen.

0517-433660

BOODSCHAPPENLIJSTJE

Filter
Van laag naar hoog sorteren

19 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. Toevoegen om te vergelijken
  Moore Microvezel washandschoen Mad Red
  Waardering:
  100%
  € 12,95 € 10,70
 2. Toevoegen om te vergelijken
 3. Toevoegen om te vergelijken
 4. Toevoegen om te vergelijken
  Papa`s Poetsemmer Basis
  € 27,95 € 23,10
 5. Toevoegen om te vergelijken
  Papa`s Poetsemmer Medium
  € 49,95 € 41,28
 6. Toevoegen om te vergelijken
  Papa`s Poetsemmer Groot
  € 74,95 € 61,94
 7. -25%
  Toevoegen om te vergelijken
  Professionele Autowas set basis
  Normale prijs € 59,95 Speciale prijs € 44,95 € 37,15
 8. Toevoegen om te vergelijken
  FX Protect Autoshampoo 500 ml
  € 8,95 € 7,40
 9. Toevoegen om te vergelijken
  FX Protect Nano Autoshampoo SI02 500 ml
  Waardering:
  100%
  € 8,95 € 7,40
 10. Toevoegen om te vergelijken
  FX Protect Washandschoen Microvezel
  € 12,95 € 10,70
 11. Toevoegen om te vergelijken
 12. Toevoegen om te vergelijken
  FX Protect Luxe Wash & Wax Pakket
  € 59,95 € 49,55
 13. -20%
  Toevoegen om te vergelijken
  FX Protect Ultimate Washbox pack
  Normale prijs € 107,15 Speciale prijs € 85,75 € 70,87
Filter
Van laag naar hoog sorteren

19 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst