Facebook Pixel

Hoe polijst je aluminium

Hoe polijst je aluminium?

Hieronder volgt een handleiding om aluminium te polijsten met een machine, zoals een boormachine of rechte slijper.

Streef je naar perfectie? Dan raden we een roterende of een excentrische polijstmachine aan. Met beide soorten polijstmachines kun je zelf professioneel aluminium polijsten.

Aluminium polijsten is niet moeilijk. Omdat aluminium een relatief zachte metaalsoort is, kan men met weinig inspanning snel een glanzend resultaat behalen.

Naast dat gepolijst aluminium er mooi uitziet heeft het ook andere voordelen. Zo zorgt het polijsten voor een betere bescherming tegen vuil en weersinvloeden. Gepolijst aluminium is namelijk erg glad, waardoor vuil er minder goed op hecht. Na het polijsten dient het materiaal af en toe opgepoetst te worden met een metaalpoets, zoals de SJP Metal Polish, Belgom, Peek of Unipol. Het volledige stappenplan voor het polijsten van aluminium volgt hieronder.

 

STAP 1 - Schuren / Voorwerk

Nieuw of glad aluminium heeft bijna geen voorwerk nodig. Bij bijvoorbeeld brommer-, motor- of auto onderdelen is dit een ander verhaal. Hier zitten vaak beschadigingen in het aluminium, of tref je oxidatie op de onderdelen. Vandaar dat de aluminium onderdelen geschuurd dienen te worden, alvorens je overgaat op het polijsten.

In een dergelijke situatie start je dus met het schuren van de aluminium onderdelen. Oxidatie of beschadigingen dienen aangepakt te worden. Welke korrel je daarvoor nodig hebt hangt af van de diepte van de beschadigingen. Ons advies luidt om te beginnen met korrel 120. Daarna kun je opbouwen tot korrel 180- 240- 320- 400. Hierna zou je kunnen beginnen met het polijsten van het aluminium.

Indien gewenst kun je blijven schuren met waterproof schuurpapier. Dit is echter niet noodzakelijk om tot een glanzend resultaat te komen, maar geeft wegens het voorwerk vaak wel een beter eindresultaat.

STAP 2 - Voorpolijsten aluminium

Het voorpolijsten van aluminium onderdelen kan met 2 verschillende producten gedaan worden .

 1. Met een sisal katoen schijf in combinatie met een groene pasta. Deze combinatie wordt veel gebruikt door klanten die niet de tijd willen nemen om veel te schuren. De sisal katoen schijf met groene polijstpasta haalt beschadigingen, oxidatie of een giethuid weg in no-time. Ook krassen in aluminium kunnen verwijderd worden vanaf korrel 240/320.
 2. Met een katoenen polijstschijf in combinatie met een bruine pasta. Deze combinatie kan gebruikt worden na het schuren tot korrel 400. Ook is het de stap die volgt na de combinatie van sisal/katoen en de groene polijstpasta.
  Wanneer de polijstschijf in de machine is gemonteerd laat je de schijf draaien op 4000-4500 RPM met 100 mm schijven en 3500/4000 RPM 150 mm schijven.

Houd vervolgens het polijstbroodje tegen de schijf aan. De pasta zal door de wrijving (warmte) gaan hechten in de doek.

Zorg ervoor dat het aluminium constant in beweging is en blijf niet te lang op één punt om spoorvorming te voorkomen.

Ontvet vervolgens het aluminium met een ontvetter en verwijder achtergebleven residu.

STAP 3 - Aluminium afwerken

Glanspolijsten is de laatste stap om tot een glimmend stuk aluminium te komen.

Gebruik hiervoor de zachte flanel polijstschijf in combinatie met de blauwe of witte polijstpasta.

Werk op dezelfde manier als bij het voorpolijsten. Neem na het polijsten het aluminium af met een droge zachte doek en geniet van het behaalde resultaat.

VIDEO INSTRUCTIES

FAQ

Kan ik aluminium polijsten met tandpasta?

In tandpasta zit een hele, maar dan ook echt een hele fijne korrel om je tanden voldoende schoon te krijgen. Tandpasta gebruiken voor het polijsten van aluminium onderdelen raden wij echter niet aan. Een metaalpoets is namelijk veel geschikter. Deze is ontwikkeld voor dit doeleinde en bevat enkel gebruiksvriendelijke ingrediënten. Tandpasta bevat daarentegen middelen die het aluminium kunnen aantasten. Denk aan bepaalde zuren om je tanden netjes schoon te houden en zelfs witter te krijgen. Dergelijke stoffen kunnen het aluminium aantasten, met als gevolg gevolg dat op de lange termijn schade aan de aluminium onderdelen kan ontstaan.
Ten tweede bevat een doorsnee metaalpoets een grovere en scherpere korrel, waar je sneller en effectiever mee kan werken. De derde reden is dat een metaalpoets vaak een ingrediënt wordt toegevoegd, waarmee het aluminium gevoed wordt en beschermd blijft. Het gevolg is dat je langer plezier hebt van de mooie glans.

Kan ik krassen verwijderen in aluminium?

Ja! Het hangt er wél een beetje vanaf welk eindresultaat je voor ogen hebt. Wanneer je krassen uit aluminium wilt halen, is één van de mogelijkheden om eerst de onderdelen te schuren. De diepte van de kras(sen) is bepalend voor of het aluminium wel of niet geschuurd moet worden. Wanneer je als laatste stap richtingloos schuurt (met een excentrische polijstmachine) geeft dat een mat effect (zonder lijnen). Als laatste stap kun je er ook voor kiezen om te satineren, met als gevolg dat er een specifieke lijnstructuur ontstaat. Wanneer de krassen niet te diep zitten, kun je er ook voor kiezen om te polijsten. Hiermee geef je het aluminium weer wat glans en kun je het zelfs helemaal tot hoogglans krijgen. Gaat het om fijne krasjes, is het ook mogelijk om het aluminium met een metaalpoets te poetsen.

Kan ik aluminium laten glimmen?

Aluminium kun je laten glimmen. Afhankelijk van de staat van het aluminium, maak je een plan van aanpak. Is het aluminium erg geoxideerd of zitten er diepe krassen in? Dan moet het aluminium voorbewerkt worden, wat dus inhoudt dat je de onderdelen eerst zal moeten schuren. Daarna kun je gaan polijsten om het aluminium te laten glimmen. Is het aluminium gewoon wat dof geworden, of was het aluminium van oorsprong glanzend? Dan is een goede metaalpoets vaak de beste oplossing.

Hoe polijst ik aluminium met de hand?

Aluminium kun je enigszins polijsten met de hand, maar het is wel handig om het verschil aan te kaarten tussen polijsten en poetsen. Polijsten wordt vaak gedaan bij diepere krassen of oxidatie. Hiervoor heb je echt een machine nodig. Poetsen is in een dergelijke situatie niet goed genoeg. Als je handmatig diepere krassen weg wilt halen zal je erg ver door moeten schuren. Afhankelijk van de korrel waarmee je begint, moet je hoe dan ook handmatig doorschuren tot korrel 5000 waterproof en vervolgens handmatig polijsten met een metaalpoets. Tot aan korrel 1000 moet je de stappen volgen van grof naar fijn met een maximale overbrugging van 100 in korrelgrofte. We geven een voorbeeld: Beginnen met korrel 120 betekent dat je daarna overstapt op 180, 240, 320, 400, 600, 800, 1000. Daarna kunnen de stappen iets verder uit elkaar liggen. Voorbeeld: 1000 - 1500 - 2000 - 2500 - 3000 - 5000.

Kan ik aluminium behandelen tegen oxidatie?

Ja, het is zeker mogelijk en ook verstandig om aluminium te beschermen tegen oxidatie. Aluminium is namelijk een zachte metaalsoort, waardoor het sneller oxideert. Vaak wordt hier een beschermende metaalpoets voor gebruikt, zoals de SJP Metaalpoets met ingebouwde sealant. Gaat het om niet gepolijst aluminium? Dan kun je ook voor kiezen om het aluminium van een blanke lak te voorzien. Zorg er dan wel voor dat het materiaal eerst even goed ontvet wordt. Blanke lak aanbrengen op gepolijst aluminium raden we overigens niet aan. Voor het polijsten van aluminium wordt vet gebruikt, dat in de poriën van het aluminium terechtkomt, waardoor de lak minder kan hechten. Een oplossing zou zijn om te ontvetten, maar dit zal ten koste gaan van de glans. Daar komt nog bovenop dat de lak zelf ook nog de glans in mindering brengt, waardoor het aluminium niet meer tot hoogglans kan worden gebracht.

Hoe bescherm ik gepolijst aluminium?

Gepolijst aluminium kun je beschermen met een wax, sealant, coating of metaalpoets. Bij de betere metaalpoets, zoals de SJP Metaalpoets zit al een beschermende sealant ingebouwd. Het grootste voordeel is dat je de maximale glans behoudt, omdat het ook een metaalpoets is die het aluminium naar hoogglans brengt. Bij het aanbrengen van een wax of sealant zal de glans direct iets minder zijn, maar de bescherming is dan wel voldoende.

Hoe krijg ik aluminium schoon?

Voor het schoonmaken of reinigen van aluminium kun je een cleaner gebruiken, zoals een multireiniger of APC (all purpose cleaner). Belangrijk bij het schoonmaken is dat je werkt met een reiniger zonder zuren of een hoge pH waarde.

Hoe polijst ik aluminium met blanke lak?

Aluminium polijsten met een blanke lak valt officieel niet onder ‘aluminium polijsten’. Je polijst dan namelijk de blanke lak. Gebruik hiervoor hetzelfde middel dat je zou gebruiken voor het polijsten van autolak. We meerdere merken met geschikte producten, zoals FX Protect, Monkey, Menzerna en Detail Garage. Het is dus niet aan te raden om aluminium met een blanke laklaag te poetsen met een metaalpoets. Dit omdat de korrelstructuur compleet anders is dan van een polijstmiddel voor lak.
Is de oxidatie inmiddels door de blanke lak heen? De enige oplossing is dan om de complete laklaag te verwijderen, waarna het aluminium naar gewenst resultaat kan worden behandeld. Vocht zal namelijk de laklaag uiteindelijk naar buiten drukken en het aluminium aantasten.

Hoe polijst ik aluminium met een haakse slijper of boormachine?

Voor beide machines hebben wij een geschikte set. We verkopen diverse setjes die je kunt gebruiken op een boormachine, maar we hebben ook setjes die je kunt gebruiken op een haakse slijper. Het is dan wel belangrijk dat de haakse slijper een regelbaar toerental heeft, anders verbranden de schijven. Mocht u een haakse slijper willen bestellen, kun je bij ons kiezen uit meerdere modellen.

Kun je geanodiseerd aluminium polijsten?

Nee, dit is helaas niet mogelijk. Anodiseren is een proces waarbij een kleurstof hecht aan het aluminium. Daarbij trekt een anodiseerlaag voor 1/3e in het materiaal en ligt de laag voor 2/3e op het materiaal. Wanneer je zou gaan polijsten, haal je niet alleen de laag van het aluminium af, maar haal je een deel van het aluminium zelf weg. Het gevolg is dat de kleur van het aluminium weer tevoorschijn komt. Wat je kunt doen is het aluminium poetsen/schoonmaken met een cleaner en vervolgens beschermen met een olie of wax.

Hoe polijst ik aluminium sierlijsten?

Aluminium sierlijsten zijn niet gemakkelijk om te polijsten. Vaak kunnen ze niet gedemonteerd worden en moeten ze ter plekke worden behandeld. Daarnaast zit er veel verschil in het basismateriaal van de sierlijsten. Ze kunnen namelijk geanodiseerd zijn, een laklaag bevatten, elektrolytisch gepolijst zijn, of zelfs verchroomd. In alle gevallen (behalve met verchroomde lijsten) kun je ervoor kiezen de lijsten volledig op te schuren tot een zeer fijne korrel (P5000), om zo vervolgens handmatig te gaan poetsen met een metaalpoets. Machinaal polijsten is ook mogelijk. Let er dan wel op dat je de lak niet raakt. Afplakken met een tape die een polijstschijf kan weerstaan is dan met klem aan te raden. Verchroomde sierlijsten kunnen alleen gepoetst worden of opnieuw worden verchroomd.

Hoe polijst ik een aluminium tank?

Op voorhand is het handig om te bepalen in welke staat je de tank zou willen hebben? Als je het alleen wat laten glimmen, heb je hier een aparte behandeling voor nodig, dan wanneer je tot een spiegelglans wilt komen. Ook is de huidige staat van de tank natuurlijk bepalend. Een korte omschrijving luidt als volgt: Wanneer je de tank alleen wil laten glimmen, kun je beginnen met het schuren van de tank. Je werkt vanaf korrel 1000 op naar korrel 1500. Daarna kun je de tank goed schoonmaken met water en vervolgens ga je over op een metaalpoets. Deze kun je zowel handmatig aanbrengen met een microvezeldoek als machinaal met een polijstbal, boormachine of een microvezelpad op een polijstmachine. Wil je de tank naar spiegelglans hebben? Dan moet je eerst alle putten, krassen, oxidatie en structuur verwijderen door te schuren. Begin met korrel 240 en dan opwerken naar korrel 320, 400, 600, 800, 1000, 1200 en 1500. Vervolgens polijsten met metaalpoets. Dit kan zowel machinaal als handmatig worden gedaan. Heb je de beschikking over een professionele polijstset? Dan kun je vaak direct beginnen met polijsten. Dit is wel weer afhankelijk van de staat van de tank. Is de tank erg geoxideerd of zitten er diepe krassen in, dan zal ook dan eerst moeten worden geschuurd. Dit hoeft dan vaak maar tot korrel 320 of 400. Daarna kan er dan direct worden gepolijst met een aluminium polijstset.

Hoe polijst ik verweerd aluminium?

Verweerd aluminium kan worden gepolijst. En plan van aanpak kan worden gemaakt op basis van hoe erg de verwering is. Bij zware verwering zou er eerst geschuurd moeten worden. Gebruik hier wel schuurpapier voor dat geschikt is voor aluminium. Wanneer je na het schuren machinaal wilt gaan polijsten kun je schuren tot korrel 320 of 400. Als je handmatig wilt polijsten moet je schuren tot korrel 5000 waterproof. Daarna kun je met een metaalpoets het aluminium polijsten.

Hoe krijg ik aluminium weer glanzend?

De glans weer terugkrijgen op aluminium is relatief makkelijk te doen. Is het alleen dof geworden en moet de glans worden opgehaald? Dan kun je dit gemakkelijk doen met een metaalpoets. Is het aluminium wat meer geoxideerd of beschadigd? Dan luidt ons advies om machinaal te polijsten met een aluminium polijstset.

Waar kan ik aluminium allemaal mee polijsten?

Aluminium kun je gemakkelijk polijsten met een boormachine. Wij hebben diverse setjes die je door middel van een speciale adapter op een boormachine kunt gebruiken. Hier dienen vaak meerdere professionele polijstschijven voor gebruikt te worden, zoals een katoen of flanel schijf, met de daarbij horende polijstpasta`s. Daarnaast kun je ook een haakse slijper gebruiken met een variabel toerental. Ook hier hebben we een speciale adapter voor.

Waar kan ik aluminium allemaal mee schuren?

Aluminium kun je op verschillende manieren schuren. Houd er wel rekening mee dat je schuurpapier gebruikt dat ook daadwerkelijk voor aluminium gebruikt kan worden. Bij de standaard lokale winkels vind je vaak schuurpapier dat hoofdzakelijk bedoeld is voor hout, omdat het schuurpapier hier natuurlijk het vaakst voor wordt gebruikt. Als specialist hebben wij schuurpapier verkrijgbaar, dat juist ontwikkeld is voor metalen, zoals aluminium. Vervolgens moet je nog kiezen tussen machinaal of handmatig schuren. Voor handmatig kun je losse schuurvellen gebruiken. Voor machinaal schuren kun je schuurschijven gebruiken in de juiste diameter of kun je kiezen voor satineerschijven.

Hoe schuur ik aluminium?

Aluminium kun je zowel handmatig als machinaal schuren. Indien je er voor kiest om aluminium handmatig te schuren kun je hier losse schuurvellen voor gebruiken of schuurvlies pads. Wil je machinaal schuren? Dan kun je dit doen met schuurschijven die gemonteerd worden op een schuurmachine, of met satineerschijven die je gebruikt op een boormachine. Gebruik je schuurvellen of schuurschijven? Zorg er dan voor dat het schuurpapier is dat voor aluminium is bestemd.

Wanneer moet aluminium gepolijst worden?

Wanneer je niet tevreden bent met de staat van het aluminium, kun je ervoor kiezen het materiaal te polijsten met een polijstset. Het polijsten van aluminium zal een hoogglans geven op het materiaal, waardoor het aluminium mooi gaat glanzen. Dit is meer uit cosmetisch oogpunt. Je kunt ook aluminium polijsten uit een praktische overweging, omdat daarmee het materiaal makkelijker schoonhoudt. Bij gepolijst aluminium zal vervuiling minder snel gaan hechten en is het aluminium makkelijker schoon te houden.

Hoe polijst ik aluminium met commandant?

Aluminium polijsten met commandant kan zowel handmatig met een stevige microvezeldoek als machinaal met een polijstmachine en een poetsvacht van microvezel, vilt of wol. Echter is het niet aan te raden om aluminium te poetsen met commandant. Dit omdat er bepaalde stoffen in commandant zitten die het aluminium kunnen aantasten, waardoor vlekken kunnen ontstaan en het aluminium weer dof wordt. De beste manier is om het aluminium te poetsen met een goede metaalpoets.

Hoe polijst ik oud aluminium?

Oud aluminium kan natuurlijk gewoon worden gepolijst. Indien het erg oud is en vol zit met oxidatie is het verstandig dit eerst goed op te schuren. Vervolgens het materiaal met een aluminium polijstset naar hoogglans worden gebracht. Indien het oude aluminium gewoon dof is geworden, kan je het poetsen met een goede metaalpoets. Deze metaalpoets zal het aluminium ophalen en opnieuw laten glimmen.

Overige tips en informatie:

- Schuren kan machinaal of handmatig. Gebruik altijd schuurmateriaal dat geschikt is voor aluminium.

- Polijsten doe je bij middelmatige tot diepere krassen of oxidatie in het aluminium. Door het materiaal te polijsten breng je het naar hoogglans.

- Poetsen van aluminium doe je wanneer het aluminium dof is geworden of lichte krasjes bevat. Met de termen ‘poetsen’ en ‘polijsten’ worden dus verschillende werkzaamheden bedoeld. Een persoon die niet bekend is met de betekenis van beide termen en de verschillen tussen beide werkzaamheden, kan met ‘polijsten’ eigenlijk ‘poetsen’ bedoelen, of andersom.

- Producten onder de categorie Tips en tricks > Aluminium staan, zijn een opsomming van alle benodigdheden die gebruikt kunnen worden voor het behandelen van aluminium. Inmiddels hebben we meer relevante producten toegevoegd aan de categorie: Tips en tricks > Hoe polijst je aluminium? Indien dit onoverzichtelijk is hoor ik dit graag. Er kunnen eventueel nog meer items worden toegevoegd aan deze categorie zoals schuurschijven/vellen of satineer schijven. Wellicht nog wat meerder soorten metaalpoets.

Indien er merken genoemd kunnen worden in de faq pagina, gebruik dan bij voorkeur de SJP metal polish. Wellicht kan er dan meer voordeel worden behaald op het gebied van branding van SJP.

Dit zijn algemene antwoorden, zijn er vragen waar meer diepgang in moet laat het weten dan kan ik de teksten herzien.

De omschrijving/tips en tricks van het polijsten zelf is volgens mij door jullie geschreven. Wellicht kun je dit zelf herzien en bepaalde zoekwoorden er vaker in terug laten komen.

BOODSCHAPPENLIJSTJE

Filter
Van laag naar hoog sorteren

12 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. NIEUW
  Toevoegen om te vergelijken
 2. NIEUW
  Toevoegen om te vergelijken
  Aluminium polijstset 100 mm 7 delig Professioneel
  Waardering:
  98%
  € 54,95 € 45,41
 3. -17%
  Toevoegen om te vergelijken
  pasta set aluminium 500 gram
  Normale prijs € 23,95 Speciale prijs € 19,95 € 16,49
 4. Toevoegen om te vergelijken
  Aluminium polijstset 125 mm 7 delig Professioneel
  Waardering:
  98%
  € 62,95 € 52,02
 5. Toevoegen om te vergelijken
  Satineerset 100 mm
  € 28,95 € 23,93
 6. Toevoegen om te vergelijken
  Satineerset 150 mm
  € 34,95 € 28,88
 7. Toevoegen om te vergelijken
  SJP Protective Metal Polish 225 Gr
  Waardering:
  95%
  € 18,95 € 15,66
 8. NIEUW
  Niet op voorraad
  Toevoegen om te vergelijken
 9. Aluminium Polijstset 7 delig 150 mm professioneel
  Waardering:
  100%
  € 69,95 € 57,81
 10. SJP Polijstset 100 mm 7 delig Aluminium
  Waardering:
  100%
  € 39,95 € 33,02
Filter
Van laag naar hoog sorteren

12 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst