Facebook Pixel

Wegens de geboorte van ons kindje ben ik tijdelijk alleen beschikbaar voor orderverwerking om de levertijden te waarborgen. Telefonisch niet bereikbaar. Ik reageer zo snel mogelijk op e-mails en whatsapp berichten

Rvs

Hoe polijst je RVS?

Hieronder volgt een handleiding om RVS te polijsten met een machine, zoals een boormachine of rechte slijper.

RVS is een duurzame metaalsoort die standaard geleverd kan worden met verschillende afwerkingen. Is hoogglans resultaat het streven en wil je dit zelf doen? Volg dan onze tips en gebruik onze RVS polijstproducten. Polijstweb.nl heeft jaren gepolijst voor de meest luxe jachtbouwers.

Het volledige stappenplan voor het polijsten van RVS volgt hieronder.

STAP 1 - Schuren / Voorwerk

Om te bepalen met welke korrel je moet beginnen is het eerst handig om te bepalen wat het basismateriaal is. Ook is het belangrijk om helder te hebben wat het eindresultaat moet zijn.

Nieuw rvs polijsten

Heb je een nieuw stuk rvs met een zogenaamde 2b finish? Dan zul je alsnog wel moeten slijpen/schuren. Dit kan je het beste doen door een zachte steunschijf te gebruiken, met een schuurvel vanaf korrel 320 en dit op te werken naar korrel 400 of hoger. Hoe fijner je schuurt, hoe minder werk je hebt tijdens het polijsten. Bovendien zorgt het vaak ook voor een beter eindresultaat.

Geborsteld / geslepen rvs polijsten

Heb je een stuk rvs met een geborstelde structuur? Dan zul je grover moeten beginnen. Ondanks dat dergelijk materiaal geslepen is op korrel 320, zul je alsnog wat grover moeten beginnen met korrel 180. Dit om de zogenaamde onderkras uit het rvs te halen. Vervolgens kun je het rvs opwerken naar korrel 240, 320, 400 of hoger.

Gebruikt rvs polijsten

Wanneer je gebruikt rvs hebt met beschadigingen zul je vaker moeten schuren / slijpen. Afhankelijk van de diepte van de beschadiging kies je een geschikte korrel. Met welke korrel je ook begint, zorg ervoor dat je minimaal eindigt op korrel 400. Het liefst nog fijner.

Indien gewenst zou je nog verder kunnen schuren met waterproof schuurpapier. Dit is niet noodzakelijk voor een glanzend resultaat, maar geeft wegens het voorwerk vaak wel een beter eindresultaat.

STAP 2 - Voorpolijsten van RVS

Het voorpolijsten van rvs kan met twee verschillende producten gedaan worden.

  • Met een sisal katoen schijf in combinatie met groene of grijze polijstpasta. Dit is een goede combinatie voor het polijsten van RVS met als voorbehandeling het schuren of slijpen tot korrel 400. Deze combinatie zal de schuursporen uit het rvs weg polijsten.
  • Met een katoenschijf in combinatie met bruine polijstpasta. Dit is een goede combinatie voor RVS, dat al erg glad is geschuurd (tot een zeer fijne korrel), of in het verleden al is gepolijst.

LET OP!

Bij alle polijstschijven komen er draden los, omdat het materiaal dat in de schijf is verwerkt gemaakt is van een mat. Door het stansen wordt het patroon van de schijf aan het eind van zijn levensduur verbroken en ontstaan er losse stukjes draad. Draag daarom altijd een veiligheidsbril.

Wanneer de schijf in de machine is gemonteerd laat u de schijf draaien op 4000-4500 RPM, met 100 mm schijven en 3500/4000 RPM 150 mm schijven.

Houd vervolgens het polijstbroodje tegen de polijstschijf aan. De rvs polijstpasta zal door de wrijving (warmte) gaan hechten in de doek.

Zorg ervoor dat het RVS of de polijstschijf constant in beweging is en blijf niet te lang op één punt om spoorvorming te voorkomen.

Ontvet vervolgens het RVS met een ontvetter en verwijder achtergebleven residu.

STAP 3 - Glanspolijstweb RVS

Glanspolijsten is de laatste stap om tot een glimmend stuk RVS te komen.

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Je kunt rvs hoogglans polijsten met een katoenen polijstschijf in combinatie met roze polijstpasta. Dit doe je vaak nadat je de sisal katoen schijf hebt gebruikt met groene of grijze polijstpasta.

Om nog een stapje verder te gaan qua glans, kun je ervoor kiezen om het rvs tot mirrorglans te polijsten. Dit doe je met een flanel polijstschijf in combinatie met witte polijstpasta.

Heb je een 7-delige set? Polijst dan eerst met de katoenschijf en bruine polijstpasta. Daarna ontvetten en afsluiten met de flanelschijf met witte polijstpasta.

Werk op dezelfde manier als bij het voorpolijsten. Neem na het polijsten het RVS af met een droge zachte doek en geniet van het behaalde resultaat.

FAQ

Hoe polijst ik een rvs spoelbak?

Een rvs spoelbak polijsten kun je gemakkelijk zelf doen. Afhankelijk van het basismateriaal kun je de plan van aanpak bepalen. Vaak worden rvs spoelbakken gemaakt van rvs met een gladde afwerking, waardoor je direct kan starten met polijsten. Gebruik hier een professionele polijstset voor met boormachine. Ons advies is om 100 mm diameter voor de polijstschijven te hanteren. Ook kun je ervoor kiezen om een polijstbal te gebruiken in combinatie met een metaalpoets. Het voordeel van een metaalpoets en een polijstbal is dat je gemakkelijk in alle rondingen kunt komen. Bovendien heb je ook geen warmte nodig in het materiaal.

Hoe slijp ik rvs?

Rvs slijpen kun je op een aantal manieren doen. De meest gebruikte methode zijn lamellenschijven of fiberschijven op een haakse slijpmachine. Dit is in de basis direct erg grof. Vandaar dat het niet altijd de beste oplossing is als je wilt polijsten. Bij rvs met een grove walshuid ontkom je er echter vaak niet aan. Je kunt ook slijpen met schuurschijven in een grove korrel op een medium steunschijf. Daarnaast kun je ook slijpen met een satineermachine, een buizenslijper, een rechte slijper of een vaste slijpmachine. Je gebruik hiervoor schuurschijven of slijpbanden. Wel moet je kijken naar de juiste soort schuurkorrel. Niet ieder schuurpapier is namelijk geschikt voor rvs.

Hoe poets ik een rvs uitlaat?

Een rvs uitlaat kun je gemakkelijk poetsen met een metaalpoets. Is de uitlaat erg verkleurd? Dan is waarschijnlijk wat voorbewerking nodig. Je kunt ervoor kiezen om de uitlaat eerst volledig schoon te maken met een satineerschijf of een scotch brite pad, waarna je hem kunt oppoetsen met een metaalpoets. Ook kun je hier een polijstset voor gebruiken. Vaak is dit al voldoende om de zware verkleuring weg te halen.

Hoe maak ik rvs schoon?

Na verloop van tijd zal ook rvs gaan verkleuren, dof worden, gaan roesten, of er kunnen nare bruin / zwarte vlekken ontstaan. Dit kun je allemaal gemakkelijk zelf verwijderen. Voor het schoonmaken van gebruik je een speciale rvs reiniger. Deze zijn verkrijgbaar zowel op basis van zuur, zoals een soort van beits, als op basis van organische bestanddelen. Beide breng je direct aan op het oppervlak, of doormiddel van een spons. Werk hier altijd één richting op.

Wat kost het om rvs te polijsten?

Wanneer je rvs wilt laten polijsten kan dit flink in de papieren lopen. Een gemiddelde polijster vraagt door zijn ervaring en vakkennis zo'n €65 per uur ex. btw, omdat rvs polijsten vaak veel tijd vergt, wanneer je het 100% goed wilt doen. Zelf kun je echter ook een heel eind komen, vooral wanneer je al onze tips opvolgt en rvs polijst benodigdheden in huis haalt. Een polijstset voor rvs hebben wij al vanaf €40. Verder kun je eventueel wat schuurmateriaal bestellen. Tot slot heb je vooral veel geduld en tijd nodig.

Hoe polijst ik rvs met de hand?

Rvs polijsten met de hand is natuurlijk mogelijk, mits het om dof rvs gaat, dat opgepoetst dient te worden. Als er diepere krassen in het rvs zitten, ontkom je simpelweg niet aan machinaal polijsten. Je kunt het rvs eerst schuren en daarna polijsten met een boormachine, rechte slijper of haakse slijper (met regelbaar toerental).

Kan ik rvs laten polijsten?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om rvs te laten polijsten door een vakman. Er zijn in Nederland nog een maar een paar bedrijven die rvs tot een hoogglans resultaat kunnen polijsten. Het is een uitstervend beroep. Om die reden werken de meeste polijst bedrijven niet voor de particuliere sector. Doen ze dit wel, dan loopt dit al redelijk snel in de papieren. Wanneer het gaat om kleine onderdelen, zou je de aanvraag bij ons polijstbedrijf Custom Polished kunnen neerleggen.

Hoe poets ik rvs met zilverpoets?

Zilverpoets is vaak gemaakt voor een zacht metaal zoals koper, messing, zilver of goud. Rvs is vaak een heel stuk harder, waardoor je dus een polijstkorrel nodig hebt die wat scherper is. Zowel een zilverpoets als een metaalpoets kun je gemakkelijk aanbrengen door middel van een microvezeldoek. Maak een draaiende beweging met matige druk. Het materiaal zal nu zwart worden door het slijpsel, dat van de metaalpoets of zilverpoets af komt. Poets het overtollige residu weg met een schone kant van de microvezeldoek of gebruik hier een tweede doek voor.

Hoe polijst ik krassen op rvs?

Afhankelijk van de diepte van de krassen kun je ze het beste eerst wegschuren met schuurvellen of schuurschijven. Doe dit minimaal tot korrel 400 of fijner. Vervolgens kun je gaan polijsten met een rvs polijstset, om daarmee het rvs naar een hoogglans resultaat te brengen.

Hoe polijst ik een rvs bumper?

Een rvs bumper polijsten kan op twee manieren. Voordat je daarmee begint moet je echter zeker van zijn dat het om rvs gaat en niet om chroom. Je kunt er voor kiezen om de bumper op de auto te laten en deze vervolgens te gaan polijsten. Zitten er krassen in dan dien je deze eruit te schuren. Het liefst minimaal tot korrel 400, maar als het kan nog fijner. Daarna kun je gaan polijsten met een rvs polijstset. Kijk goed uit voor de lak en plak dit zover nodig goed af met tape (eventueel in meerdere lagen tape). Een andere manier is de rvs bumper te demonteren. Zo kun je overal makkelijker bij komen en is ook mogelijk om kleine deukjes eruit te tikken. Vervolgens schuren tot minimaal korrel 400 en tot slot polijsten met een polijstset.

Hoe polijst ik beschadigd rvs?

Beschadigd rvs kun je niet altijd direct polijsten. Het hangt ervan af hoe diep de beschadiging zit. Zijn het lichte krasjes, kun je vaak wel polijsten met bijvoorbeeld een sisal katoenen polijstschijf, met grijze of groene pasta. Beschadigd rvs kan je echter vaak het beste voorbewerken met een slijp of schuurschijf. Je kunt het rvs dan opwerken naar minimaal korrel 400 en het vervolgens polijsten.

Hoe polijst ik ruw rvs?

Wanneer we het hebben over ruw rvs houd dit vaak in dat het rvs is voorzien van een walshuid. Deze walshuid zal verwijderd moeten worden. De enige juiste manier om dit zelf te doen is door te slijpen. Gebruik hier een haakse slijper voor (met regelbaar toerental) en een grove fiberschijf in korrel 60 of 80. Vervolgens trek je banen over het rvs en verwijder je de walshuid. Daarna gebruik je een iets fijnere korrel fiberschijf (korrel 120) en maak je opnieuw banen, maar dan haaks op de voorgaande banen. Dit herhaal je nogmaals met korrel 180 en zet je weer haaks op de voorgaande banen. Vervolgens pak je een normale schuurschijf met een korrel 120, die geschikt is voor rvs en slijp je opnieuw banen in het rvs. Deze dienen weer haaks staan op de voorgaande banen. Dit proces herhaal je tot minimaal korrel 400, maar het liefst nog fijner. Daaropvolgend kun je het rvs polijsten met een sisal katoen polijstschijf en de groene polijstpasta. Vervolgens gebruik je de katoenen polijstschijf met de roze polijstpasta en als laatste de flanel polijstschijf met de witte hoogglans polijstpasta.

Wat is het ideale toerental voor het polijsten van rvs?

Rvs polijsten doe je ongeveer tussen de 3000 rpm en de 4500 rpm. Bij professionele machines kun je het toerental zelf regelen. Soms heb je wat meer toeren nodig, soms wat minder. Dit heeft te maken met ervaring en gevoel.

Hoe krijg je krassen uit rvs?

Na verloop van tijd kunnen er gebruikerssporen ontstaan in het rvs in de vorm van krasjes. Deze kun je bijna altijd zelf verwijderen, maar vaak is het wel verstandig om goed naar de structuur van het rvs. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een rvs plaat die in een richting geslepen is, is het erg lastig om de krassen te verwijderen. Dit omdat het rvs machinaal geslepen is in een 100% haakse richting met een constante druk. Handmatig is dit vaak niet te evenaren. Vandaar dat je dat beter kan overlaten aan een vakman. Vaak is dit erg prijzig en ook niet altijd haalbaar. Wil je het dan toch zelf proberen? Gebruik dan een speciaal schuurblok / schuurgom in verschillende korrels. Ook is het mogelijk om een schuurvlies pad te gebruiken. Met beide producten is het essentieel om in dezelfde richting te schuren. Gebruik geen staalwol of schuurspons en werk ook absoluut niet tegendraads. Dit kan leiden tot schade die misschien niet meer te herstellen valt. Gebruik tot slot een rvs cleaner spray om lichtere krasjes en oneffenheden te maskeren.
Filter
Van laag naar hoog sorteren

23 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst
  1. Toevoegen om te vergelijken
    Polijstschijf katoen 250x25x10
    € 29,95 € 24,75
Filter
Van laag naar hoog sorteren

23 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst