Facebook Pixel

Aluminium Poetsen: Hoe werkt het?

Aluminium Poetsen: Hoe werkt het?

Aluminium poetsen?

Aluminium is een metaalsoort dat licht is van gewicht en makkelijk valt op te poetsen. Daarom wordt het ook veel gebruikt voor onderdelen op of aan een motorfiets, auto of brommer. Het voordeel is ook direct een nadeel, juist omdat aluminium zo zacht is het ook gevoeliger voor corrosie. Gelukkig kun je aluminium gemakkelijk oppoetsen en zodoende aluminium weer laten glimmen als nieuw!

Aluminium poetsen, hoe kun je dit nou het beste doen? Ik lees veel verhalen over het poetsen van aluminium met azijn, zilverfolie of tandpasta of zelfs WD40. Werkt dit? Daar kunnen we vrij kort in zijn, Nee! Dit werkt niet en zal dit kort uitleggen waarom niet.

Wanneer aluminium dof is geworden of zelfs geoxideerd is zul je hoe dan ook een klein toplaagje van het oppervlak af moeten halen. Dit doe je doormiddel van een schuurkorrel die specifiek is ontworpen voor metalen.

Azijn, heeft geen schuurkorrel en zal door de zuurgraad op lange termijn het aluminium alleen maar sneller doffer laten worden.

WD40 is voor veel dingen goed, maar niet voor het poetsen van aluminium. Men zegt wel eens ik bescherm alles met WD40 en krasjes verdwijnen. Dit oogt wellicht zo. WD40 is een product dat vol zit met siliconen, het verwijdert geen krassen en zal het misschien tijdelijk kunnen maskeren en beschermen. Maar bij de eerst volgende regenbui ben je weer terug bij af. Geen permanente oplossing dus.

Tandpasta. Ja hier zit een hele fijne korrel is, maar dan ook echt heel fijne korrel. Niet scherp genoeg om aluminium echt tot hoogglans te kunnen poetsen. Daarnaast bevat tandpasta ook heel veel andere ingrediënten die niet goed zijn voor het aluminium en die het oxidatie proces juist kunnen versnellen. Gebruik tandpasta gewoon lekker waarvoor het gemaakt is.

Aluminium of zilverfolie. Ik begrijp het principe, je frommelt een balletje folie, hier zitten wat scherpe randjes aan en zo wrijf je (eventueel met een soort glijmiddel) over het aluminium. Heel misschien kun je op deze manier een heel klein toplaagje van het te behandelen, maar dit zal niet genoeg zijn om aluminium echt hoogglans te poetsen. Bovendien zul je de poriën van het aluminium open zetten zonder te beschermen. Gevolg is dat het aluminium sneller gaat oxideren en dof wordt

Maar wat werkt nu wel? Hoe kun je zelf aluminium gemakkelijk oppoetsen. We leggen het hieronder in een paar stappen uit

Stap 1 Beoordelen van de staat van het aluminium

Beoordelen van het materiaal

Voordat je begint met het wassen met het poetsen van aluminium moet je het materiaal beoordelen of het geschikt is om te poetsen, of om te polijsten. Hier zit namelijk een enorm verschil in.

Aluminium Poetsen

Aluminium kun je alleen poetsen wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet.

1. Zeer fijne krasjes (niet voelbaar met de nagel)
2. Doffe of matte uitstraling
3. Lichte oxidatie

Voldoet het materiaal aan de bovenstaande eisen? Ga dan naar stap 2

Ook is het handig om te bekijken of het aluminium is voorzien van een laklaag. Een laklaag kan namelijk niet worden gepoetst met een metaalpoets. Gebruik hier een polijstmiddel voor die geschikt is voor lak

Aluminium Polijsten

Wanneer aluminium de volgende kenmerken heeft, zul je eerst moeten voorbewerken om tot een hoogglans resultaat te komen.

1. Zeer diepe krassen of putten
2. Zeer zware oxidatie
3. Voorzien van een laklaag

In alle drie gevallen zal het aluminium eerst moeten worden geschuurd om vervolgens te kunnen polijsten. Schuren als voorbewerking tot polijsten tot korrel 320/600. Schuren als voorbewerking tot aluminium poetsen tot korrel 1500 waterproof (of fijner)

Stap 2 Reinigen van aluminium

Wanneer je wilt beginnen met het poetsen van aluminium is het belangrijk het onderdeel eerst goed te reinigen en schoon te maken. Dit houd in, al het oppervlakkige vuil verwijderen zodat deze geen nieuwe krassen kan maken in het aluminium. Wanneer het onderdeel vettig aanvoelt dan ook eerst het aluminium onderdeel schoonmaken.

Stap 3 De metaalpoets goed schudden voor gebruik

Het klinkt vanzelfsprekend maar vaak wordt dit nog wel vergeten. Een metaalpoets is een mengsel van schuurkorrels en een vloeistof. Wanneer een metaalpoets te lang blijft staan in een potje zakken de korrels naar beneden en blijft de vloeistof drijven. Door goed te schudden houd je de metaalpoets altijd vers. Dit kan een groot voordeel hebben in vergelijking met vaste substanties zoals tubes of een dikkere pasta die kunnen uitdrogen op het moment dat ze te lang blijven staan.

Stap 4 De metaalpoets aanbrengen op een doek

De voorkeur van verwerken gaat echt uit naar een goede stevige microvezeldoek. Dit poetst namelijk stukken beter dan een lappendoek, theedoek of een oud t-shirt. Dit wil niet zeggen dat deze doeken niet zouden werken, natuurlijk kun je hiermee poetsen, maar kunnen alsnog fijne krasjes achter laten op het aluminium. Gebruik daarom bij voorkeur een schone microvezeldoek van zo`n 350 g/m2 met het liefst een dubbele vezel. Een korte vezel voor het aanbrengen van de metaal poets en de lange vezel voor het oppoetsen van aluminium.

Stap 5 Het poetsen van aluminium

Breng de doek met het poetsmiddel naar het oppervlak en maak hierbij een poetsende beweging. Dit kan zijn in rechte banen, afwisselend met een rond draaiende beweging. Oefen hierbij lichte druk uit en poets net zo lang tot de krasjes zijn verdwenen. Laat de metaalpoets even rusten en poets deze vervolgens uit met een schone microvezeldoek. Bij een goede metaalpoets zit een ingebouwde beschermlaag. Indien dit niet het geval is kun je ervoor kiezen om het aluminium alsnog te beschermen met een sealant of andere bescherming

Stap 6 Het beschermen van het aluminium

Wanneer je het ons zou vragen wat nou de beste bescherming van aluminium zou zijn dan zouden we zeggen onderhoud is behoud. Gewoon regelmatig het aluminium oppoetsen met een metaalpoets. Gebruik je een metaalpoets zonder ingebouwde bescherming dan zul je iets vaker onderhoud moeten doen dan wanneer je een metaalpoets gebruikt met ingebouwde sealant.

Extra opties zou zijn een coating, sealant, wax of beschermende olie speciaal voor aluminium. (geen WD40 dit maakt het aluminium doffer en beschermt voor een kortere periode)

Om de vraag te beantwoorden. Werkt een blanke lak? Persoonlijk zou ik het niet aanraden. Een lak moet zicht kunnen hechten aan het aluminium. Door het poetsen en polijsten zit er een wat vettige laag op het aluminium en dit gaat niet samen met de hechting. Je kunt het in zijn geheel ontvetten en vervolgens proberen te spuiten maar mijn ervaring is dat dit vaak niet goed gaat. De lak hecht niet goed waardoor je alles opnieuw kunt poetsen. Daar komt bij dat de glans aanzienlijk minder wordt. Door het ontvetten alleen zal de glans al wat minder worden, met het aanbrengen van een lak zal dit nog minder gaan worden.

De beste metaalpoets

Inmiddels heb je aardig wat extra informatie kunnen inwinnen wat betreft het poetsen en behouden van het aluminium. Hieronder een klein overzicht van de soorten metaalpoets die wij aanbieden en een top 5 van meest verkochte metaalpoets bij ons in de winkel.

  1. De SJP Metaalpoets. Deze nieuwkomer heeft zich snel in een korte tijd bewezen de allerbeste te zijn
  2. Belgom Alu. Belgom wordt ook wel de witte parel onder de metaalpoets genoemd
  3. Great Lion Extreme. In de vrachtwagen sector de marktleider op gebied van metaalpoets
  4. Peek Polish. Doet wat je verwacht van een metaalpoets
  5. Unipol: Het oude vertrouwde blik kent bijna iedereen nog wel jarenlang marktleider geweest

Gratis levering vanaf €50

Aluminium poetsen? Bestel vandaag nog al je poetsproducten bij Polijstweb Ons hele assortiment staat online, bestellen kan met slechts enkele kliks. Daarnaast hanteren wij een snelle levering en worden de producten bij een bestelling vanaf €50 ook nog eens gratis geleverd!

Heb je nog vragen voor ons, of wil je misschien advies ontvangen? Bel ons dan gerust, of stuur je vragen via de mail. Wij staan je graag te woord en helpen je aan de beste poetsproducten al het aluminium werk te beschermen

 

 

 



Deze producten zijn wellicht interessant voor u