Facebook Pixel

6 tips voor streeploze autoruiten

6 tips voor streeploze autoruiten

Het schoonmaken van je autoruiten kan soms echt een kriem zijn, je doet nog zo je best maar toch blijf je zo nu en dan strepen zien. Erg lastig maar wij hebben de oplossing voor jou

Welke ruitenreiniger gebruik ik?

Er zijn verschillende ruitenreinigers namelijk ruitenreinigers met of zonder alcohol. Beide hebben zo zijn voor en nadelen.

De meest gebruikte versie is de glasreiniger met alcohol. Alcohol zoals in de Autoglanz Moonshine heeft het voordeel dat het snel verdampt waardoor een autoruit streeploos opdroogt, het nadeel is dat het in de warmere maanden sneller verdampt. In de warmere maanden kun je dan beter een glasreiniger gebruiken zonder alcohol zodat je langer door kunt werken.

Daarnaast heb je ook ruitenreinigers met een waterafstotende werking zoals de Autoglanz Vision of Autograph Emerald. Het voordeel hiervan is dat water gemakkelijker van de ramen afglijd en minder gevoelig is voor vuilhechting. Daarnaast zijn de autoruiten daarna ook makkelijker schoon te houden.
Gebruik een glasreiniger met waterafstotende werking alleen voor de buitenkant.

Hoe breng je een ruitenreiniger aan?

Spray je de glasreiniger direct op de autoruiten of spray je dit direct op de ruitendoek of applicator?
De beste methode is om de ruitenreiniger direct op de doek of microvezel applicator te sprayen zo voorkom je dat deze direct verdampt en gaat de vervuiling in de doek zitten. Gebruik daarom één applicator of ruitendoek om het product aan te brengen en gebruik een doek om na te poetsen. Zo blijft je tweede doek het langst schoon en droog en een droge ruitendoek is essentieel om streep-loos te reinigen.

Welke ruitendoek gebruik je?

Er zijn verschillende ruitendoeken op de markt zo zijn er ruitendoeken met een gladde of wafel structuur, maar ook ruitendoeken met een zeem structuur zoals de shiny glide van FX Protect.
Het belangrijkste is dat je een ruitendoek gebruikt zonder “plush” vezels, dit omdat deze vezels vaak achter blijven op de autoruit waardoor het lijkt alsof de ramen niet echt schoon zijn.

Diepte vervuiling

Net zoals bij de autolak kun je ook bij je autoruiten te maken hebben met diepte vervuiling. Denk aan insectenresten, straatvuil of andere zware vervuiling. Dit kun je niet altijd wegkrijgen met alleen een ruitenreiniger. In dit geval kun je het beste de autoruiten gaan kleien. Hiervoor hebben we een speciale autoklei in combinatie met een clay lube, maar als glijmiddel kun je ook gewoon een Quick detailer gebruiken.

Het komt ook wel eens voor dat je lichte strepen op de ramen ziet van de ruitenwisser of je hebt last van kalkvlekken of een waas die je maar niet van de autoruiten af kunt krijgen met alleen een ruitenreiniger. Hiervoor kun je ook een glas polish gebruiken. Met een glas polish kun je naast deze vervuiling ook bijvoorbeeld oude sealants of waxen verwijderen.

Krasjes verwijderen van de autoruiten

Krasjes verwijderen uit autoruiten is mogelijk, maar alleen fijne en lichte krasjes. Hiervoor kun je een glas polijstmiddel gebruiken zoals de Sonax Glass Polish. Hiervoor gebruik je een vilt polijstpad in combinatie met een roterende polijstmachine. Heb je last van diepe krassen? Dan kun je dit beter voor lief laten, wanneer je diepe krassen zou willen polijsten kan er een deuk ontstaan in het glas waardoor je wellicht een vertekend beeld te zien krijgt wanneer je er doorheen kijkt. Dit is niet iets dat je zou willen.

Autoruiten coaten en beschermen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er glasreinigers met een waterafstotende werking, maar vaak heeft dit een tijdelijke werking van een aantal weken. Wil je de ruiten langer beschermen kun je ervoor kiezen om een coating of sealant aan te brengen. We hebben diverse ruitencoatings van onder andere het merk Rain X, FX Protect en Autoglanz.

 

Tip: Doe de zijkant van de autoruiten iets naar beneden zodat je ook het bovenste randje mee kunt pakken. Pak daarna de onderkant gewoon mee.

Tip: Gebruik meerdere applicators of glasdoeken voor het schoonmaken van de autoruiten. Op het moment dat een doek of applicator verzadigd raakt kun je deze het beste vervangen door een droge/schone doek of applicator zodat je streep-loos kunt blijven reinigen.

Tip: Heb je al een geruime tijd de ruiten niet meer schoongemaakt. Doe eerst dan een rondje “autoruiten minder vuil maken” voordat je echt begint met het streep-loos reinigen van de ruiten.



Deze producten zijn wellicht interessant voor u