Facebook Pixel

Autowassen met dit uitgebreide 5 stappenplan

Autowassen met dit uitgebreide 5 stappenplan

Autowassen als een professional: Hoe doe je dat?

Autowassen lijkt eenvoudig, maar het kan nog steeds misgaan. Het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen, een spons of het wassen in de volle zon zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je meer kwaad dan goed doet. Wil je jouw auto zo lang mogelijk krasvrij houden en wil je leren hoe je je auto op de beste manier wast? Lees dan deze blog, want hier volgt het meest uitgebreide stappenplan voor het wassen van jouw auto!

De stappen:

Stap 1: Velgen

Stap 2: Pre-wash

Stap 3: Wassen

Stap 4: Drogen

Stap 5: Perfectioneren

Wat heb je nodig?

  • Twee emmers met vuilrooster

  • Autoshampoo

  • Washandschoen of spons

  • Auto droogdoek

  • Een derde emmer voor de velgen (optioneel)

  • Een velgenborstel

  • Detailing borstel/kwasten

  • Een velgenreiniger

  • Eventueel een velgenshampoo

  • Een bandenreiniger

  • Een bandenborstel

  • Tuinslang of hogedruk reiniger

Het is essentieel om de auto in de schaduw te zetten en zowel de lak als de velgen volledig te laten afkoelen voordat je begint. Als het oppervlak te warm is, kan het product te snel opdrogen, waardoor er vlekken ontstaan.

 

Stap 1 Velgen reinigen

Velgen reinigen doe je vaak voordat je gaat wassen. Dit omdat je tijdens het afspuiten van je velgen het risico loopt dat er weer opnieuw spatwater met remstof op je net gewassen auto terechtkomt en je daarna weer opnieuw moet beginnen. Dit wil je natuurlijk niet, dus begin altijd met het reinigen van de velgen en banden.

Begin met het afspoelen van de velgen en de banden zodat de meest grove vervuiling wegspoelt. Dit kun je doen met een tuinslang of met een hogedruk reiniger.

Tip: Neem gelijk de binnenkant van de wielkas mee tijdens het afspuiten.

Begin met het reinigen van de banden door daarvoor een bandenreiniger te gebruiken. Een bandenreiniger haalt de zware bruine vervuiling uit de band, wat vaak niet 100% lukt tijdens een wasbeurt. Want was je auto maar eens zoals je dat altijd doet en gebruik op het laatst nog een bandenreiniger je staat versteld hoeveel vervuiling er nog af komt

Hoe doe je dat?

  • Spray de banden in met een bandenreiniger.

  • Laat vervolgens heel even inweken.

  • Reinig grondig met een bandenborstel.

  • Spoel af.

Pak daarna de velgen aan en gebruik daarvoor een goede velgenreiniger, een velgenborstel, een emmer met velgenshampoo of autoshampoo en een washandschoen of velgenhandschoen.

Kies een juiste velgenborstel waarmee je volledig tussen de spaken kunt komen en in het velgbed. Bij ons kun je velgenborstels in diverse afmetingen krijgen zodat er altijd wel een juiste velgenborstel voor jou bij zit.

Hoe doe je dat?

  • Vul de emmer met warm water en wat velgenshampoo of autoshampoo.

  • Spray de velgen in met de velgenreiniger.

  • Laat even inwerken (zie etiket).

  • Pak een velgenborstel en doop deze in de emmer.

  • Reinig de velg grondig met de velgenborstel.

  • Pak de boutgaten aan met de detailingborstels.

  • Pak de voorkant aan met een velgenhandschoen of washandschoen.

  • Gebruik eventueel een stevige microvezeldoek om ook in de krappe randjes en openingen te komen.

  • Spoel dan grondig af.

Stap 2 Pre-wash

Een pre-wash of voorwas is nodig om als eerste alle oppervlakkige vervuiling te verwijderen zodat de meeste vervuiling is verdwenen voordat je echt begint met autowassen. Dit verkleint de kans op krassen tijdens het autowassen zelf. Maar in een pre-wash neem je ook de tijd om bijvoorbeeld insectenresten of vogelpoep los te weken van de lak.

De meest bekende manier van voorwassen is door gebruik te maken van een snowfoam. Een snowfoam breng je aan met een hogedruk reiniger en foamlance, maar kan ook gebruikt worden in een foamcanon voor de tuinslang of zelfs met een pompsprayer. Er zijn verschillende soorten snowfoam, van pH-neutraal die veilig is voor alle lakbescherming en perfect voor een onderhoudswas, maar je hebt soms een wat meer alkalische pre-wash voor een sterkere reiniging. Deze alkalische pre-wash kan in sommige gevallen bestaande waslagen aantasten dus kijk goed welke snowfoam je kiest voor jouw pre-wash.

Hoe gaat een pre-wash?

Heb je veel insecten op de lak zitten, breng dan eerst een insectenreiniger aan en laat dit even inwerken, soms werkt dit ook goed op vogelpoep dus neem dit ook direct mee.

Breng daarna de snow-foam/pre-wash aan door een foamlance of pompsprayer en begin van onder naar boven. Onder zit namelijk de meeste vervuiling en krijgt daardoor de tijd om langer in te weken.
Laat de snowfoam goed inweken. Spoel de snowfoam vervolgens goed af.

Tip: Neem tijdens het foamen ook de tankdop mee. Tip: Gebruik tijdens het inweken een zachte detailingborstel voor de logo's en grille.

Stap 3 Autowassen

Nu de prewash gedaan is en de meeste vervuiling is verwijderd van de autolak is het echt tijd om de auto te wassen volgens het twee-emmersysteem.

Begin met het vullen van twee emmers met water. Je hebt één emmer met autoshampoo nodig met sop, de andere emmer gebruik je voor het uitspoelen zodat je altijd met een schone washandschoen wast. Gebruik in beide emmers een vuilrooster, die zorgen er namelijk voor dat de vervuiling onder in de emmer blijft zitten.

Spoel de auto volledig af met de tuinslang of hogedruk reiniger zodat de auto in zijn geheel helemaal nat is.

Zitten er insecten op de lak? Gebruik hiervoor dan eerst een insectenreiniger en laat het voorweken. Heb je last van vogelpoep? Pak gewoon een natte microvezeldoek en leg dit voorzichtig op de vogelpoep en laat dit eerst even inweken. Zo spoel je straks gemakkelijk deze vervuiling van de autolak.

Nu beginnen we met het autowassen.

Begin altijd van boven naar beneden. Dit omdat de minste vervuiling op het dak zit en de meeste vervuiling op de onderkant van de auto. Begin dus met het dak, daarna rondom de autoruiten en stijlen. De bovenkant van de deuren, de motorkap en als laatste de achterkant en de onderkant.

Werk je naar de onderkant toe? Doe dit dan laag voor laag van boven naar beneden. Pak de dorpels onder pas echt als laatste mee.

Gebruik bij voorkeur een microvezel- of wollen washandschoen omdat deze vaak lange vezels hebben om zo vuil makkelijker op te nemen. Ook zijn deze makkelijker uit te wassen in de wasmachine. Een spons heeft als nadeel dat ze minder vervuiling opnemen en daardoor sneller kunnen gaan krassen.

Probeer zoveel mogelijk in rechte banen te wassen om zo de minste kans te hebben op waskrassen en swirls. Doe dit met minimale druk en beweeg de washandschoen voorzichtig over de lak. Bij het gebruik van een juiste autoshampoo zal dit zonder moeite gaan omdat er in autoshampoo een lubricant zit waardoor de washandschoen makkelijker over de lak gaat bewegen.

Hardnekkig vuil? Laat dit eerst zitten en probeer dit later met een specialistisch product weg te krijgen zoals een iron remover, teer verwijderaar of een insectenverwijderaar. Neem de tijd voor het wassen van de auto, maar zorg ervoor dat de auto niet opdroogt tijdens het wassen. Maak indien nodig de auto tijdens het wassen nat.

Tip: Neem tijdens het wassen ook de binnenkant van je deuren mee en de binnenkant van de tankklep. Dit kan met een washandschoen of met een stevige microvezeldoek.

Is de gehele auto gewassen spoel deze dan volledig af.

Indien je kiest voor een drooghulp/wetcoat dan is het nu tijd om deze aan te brengen. Een wetcoat kan helpen om je auto al een goede bescherming te geven direct na het wassen. Je brengt een wetcoat aan op een natte auto en vervolgens spoel je deze af met de tuinslang. De auto zal nu makkelijker te drogen zijn en is direct voorzien van een bescherming.

Stap 4 Drogen

Om kalkresten te voorkomen kun je het beste de auto na het wassen direct gaan drogen. Dit kun je doen met een autodroger, of wat je tegenwoordig veel ziet is een mini bladblazer maar je kunt dit ook gewoon met een droogdoek doen.

Met een goede droogdoek zul je de auto gemakkelijk in zijn geheel streeploos drogen. De vezels van de droogdoek zijn gemaakt om vocht te absorberen en de meeste goede droogdoeken kunnen gemakkelijk een complete auto drogen.

Hoe doe je dat?

Trek de droogdoek in zijn geheel over de autolak heen. Ben je toe aan de deuren en de onderkant van de auto? Voorkom dat de droogdoek de grond raakt door de droogdoek een paar keer op te vouwen.

Tip: Soms helpt het om de deuren, kofferbak en motorkap even open te zetten zodat het water dat tussen de deuren zit de kans heeft om weg te komen zodat je niet met waterstrepen blijft zitten na het autodrogen.

Stap 5 Perfectioneren

Bescherming:

Wil je langer van een schone auto genieten of wil je meer glans toevoegen aan de autolak dan kun je de auto in zijn geheel nalopen met een detailspray. Dit is niet alleen goed voor de extra glans en bescherming, het helpt namelijk ook om eventuele strepen die tijdens het drogen zijn ontstaan weg te werken. Breng de detailspray aan door een paar pufjes aan te brengen op een plush microvezeldoek en breng aan op de lak en poets deze vervolgens weer uit met een schone microvezeldoek.

Vergeet de autoruiten niet.

Om het af te maken zul je de ruiten ook even goed moeten reinigen, zowel van binnen als van buiten. Reinig je de autoruiten alleen buiten? Dan kun je ook kiezen om een ruitenreiniger te gebruiken met een beschermende factor. Ruiten reinigen in een paar simpele stappen?

Lees dan hier de volledige blog over het autoruiten reinigen.

Als laatste, de banden.

Wanneer je net de gehele auto hebt gewassen wil je natuurlijk ook dat de banden er weer top uitzien. Gebruik daarvoor een bandendressing. Zo geef je niet alleen de perfecte look aan de banden, maar voorkom je ook het uitdrogen van banden.



Deze producten zijn wellicht interessant voor u