Facebook Pixel

Auto Detailen in 15 stappen

Auto Detailen in 15 stappen

Auto Detailen in 15 stappen

Je auto detailen in 15 stappen. Detailen, je bent tijdens je zoektocht naar de beste poetsmiddelen voor je auto vast het woord detailen tegen gekomen. Maar wat maakt het woord detailen nou anders dan bijvoorbeeld auto poetsen? In deze blog leggen we jou uit wat verschil is en hoe jij ook jouw eigen auto kunt gaan detailen

Detailen of autopoetsen?

Het verschil tussen auto poetsen en detailen zit hem voornamelijk in het detail. Detailen is eigenlijk niets meer dan oog hebben voor detail en alle facetten van het autopoetsen tot in de puntjes uit te voeren. Letten op ieder klein detail en altijd steven naar perfectie. Waar de normale autoliefhebber door de wasstraat gaat of de auto wast met wat afwasmiddel, een spons en een oud t-shirt. Gaan bij een detailer de haren overeind staan bij alleen het idee al van deze werkwijze.

Nee een detailer gaat verder. Een detailer zorgt voor de allerbeste poetsmiddelen en laat niets aan het toeval over. Een detailer gaat veel verder dan een normale wasbeurt. Een detailer heeft oog voor detail. Zo was hij de auto niet alleen, nee hij doet een voorwas, diepte reinigen (het verwijderen van teer, boomhars, remstof en ijzerdeeltjes), neemt niet alleen de grill goed mee, maar ook het tankdopje en niet vergeten de logo`s, Niet alleen de velgen, maar haalt de velgen eraf om deze in zijn geheel schoon te maken van binnen en buiten. Een detailer maakt de wiel kassen van binnen schoon en de rubbers van de ramen. Ieder hoekje of gaatje neemt hij mee met een kwastje, zelfs de dorpels van de deuren en kofferbak. En dat is alleen nog maar het was proces.

Zelf gaan detailen? Volg deze 15 stappen en detail jouw auto ook tot in de puntjes!

Stap 1 Voorspoelen

Voor deze actie kun je het beste gebruik maken van een hogedruk reiniger. Spuit met een hogedruk reiniger het meest grove en loszittend vuil af van de auto, dan is dit alvast weg en zorgt straks voor minder risico op krasjes tijdens het wassen. Heb je geen hogedruk reiniger, gebruik dan een tuinslang met een harde straal.

Stap 2 Voorwassen

Bij het voorwassen breng je reinigende middelen aan zoals een insectenverwijderaar of een citrus cleaner. Laat dit even inweken zodat de vervuiling alvast wat los komt van de lak. Laat dit nooit opdrogen dus zorg ervoor dat je stap 3 alvast klaar hebt staan, of spoel eerst af met een hogedruk reiniger of harde waterstraal.

Stap 3 Snowfoam

Een snowfoam gebruik je om het meest grove vuil te verwijderen zodat deze vervuiling geen risico meer is voor het maken van krassen tijdens het autowassen. Een goede snowfoam verwijderd zo`n 90% van alle vervuiling (dus meestal niet alles). Door een dik pak foam aan te brengen op de lak week je de vervuiling los van de lak en komt net vanzelf naar beneden. Laat de snowfoam even inwerken en spoel later af. Een snowfoam kun je zowel met een hogedruk reiniger en een foamlance aanbrengen als met een handpomp.

Stap 4 Velgen

Maak voordat je begint met een velgenreiniger eerst even een emmer klaar met daarin een milde auto shampoo zoals een velgenshampoo en een velgenborstel zoals een Wheel Woolie.
Breng vervolgens je favoriete velgenreiniger aan op de velg en laat deze even inwerken.
In de tussentijd kun je direct de banden even meenemen.

Spray de banden in met een bandenreiniger of APC (all purpose cleaner) en werk dit in met een kwast of borstel en neem direct de velg daarin mee. Gebruik daarna de Wheel Woolie met de shampoo om de velgen van binnen te reinigen.

Spoel vervolgens de velgen in zijn geheel af met een hogedruk reiniger of een harde straal. Zorg ervoor dat er geen reiniger meer op de velg zit.

Stap 5 De details

Een detailer heeft oog voor detail. Pak daarom direct de deursponningen mee van de auto, de logo`s en het tankdopje. Doe dit met een APC, Quick Detailer of een Waterless wash. Gebruik hiervoor een zacht detailing kwastje of een microvezeldoek (afhankelijk van de vervuiling). En verwijder het reinigingsmiddel met water of een doek.

Stap 6 Auto wassen

Inmiddels bij stap 6 aangekomen en nu beginnen we pas aan het werkelijk wassen van de auto. Maak hiervoor twee emmers klaar. De ene emmer gebruik je voor de autoshampoo de andere emmer voor het uitspoelen van de washandschoen. Tip, voeg eerst water toe aan de emmer en vervolgens de shampoo, zo blijft de shampoo niet plakken aan de bodem.

Begin met het wassen van de auto van boven naar beneden. Dit omdat de meest vervuiling onder aan de auto zit en dit wil je niet meenemen naar het dak en motorkap van de auto. Gebruik tijdens het wassen van de auto altijd een goede microvezel washandschoen in plaats van een spons. Een washandschoen neemt beter vervuiling op en verspreid het minder dan een spons.

Spoel de washandschoen na ieder paneel uit in de daarvoor bestemde emmer. Heb je de gehele auto gedaan? Spoel deze dan goed af met water.

Wil je meer weten over het auto wassen? Lees dan ook onze blog “auto wassen”

Stap 7 Auto drogen

Na het wassen van de auto wordt het tijd om deze te drogen. Dit doe je omdat je niet wilt dat het water opdroogt op de lak en daardoor kalkvlekken kunnen ontstaan. Het drogen van de auto doe je met een goede auto droogdoek die veel water kan opnemen. Je kunt er ook voor kiezen om dit te doen met een elektrische autodroger.

Stap 8 Dieptereiniging (Decon)

Met het wassen met een autoshampoo verwijder je al de zichtbare vervuiling, maar hoe zit het met de diepte vervuiling? Deze verwijder door een dieptereiniging uit te voeren.
Begin met de teerverwijderaar, deze verwijdert al de zwarte teerspetter die vanuit het asfalt op het lakwerk terecht komt. Spray op en verwijder met een microvezeldoek.

Gebruik vervolgens een ijzerdeeltjes verwijderaar (Iron fall-out) op de lak en de velgen om ijzerdeeltjes los te weken van de lak. Laat het product even inweken en spoel vervolgens af met een harde straal water. En droog de auto nogmaals af met een goede droogdoek.

Gebruik als laatste een auto klei om de allerlaatste vervuiling uit de lak te verwijderen. Gebruik hiervoor een clay lube en een autoklei of kleihandschoen. Breng de clay lube aan op de lak en ga hier overheen met een autoklei. Wanneer je klaar bent haalt je alles weg met een microvezeldoek

Stap 9 polijsten / poetsen

Nu is het tijd om de krasjes uit te lak te polijsten. Dit gebeurd vaak met een excentrische polijstmachine, maar je kunt het ook handmatig doen met een applicator. Zo kun je ervoor kiezen om een All-in One polijstmiddel te gebruiken of om te polijsten in meerdere stappen.

Werk per paneel af, indien je werkt volgens een meerdere stappen systeem ontvet goed tussen de stappen door. Wil je weten welke stappen je precies moet volgen tijdens het polijsten? Bekijk dan onze blog “ Auto Polijsten”

Stap 10 Beschermen met een sealant

Wanneer je eenmaal de lak goed hebt gepolijst dan wil je dit natuurlijk zo lang mogelijk goed houden om langer van de glans te genieten. Dit doe je door een sealant aan te brengen op het lakwerk. Een sealant beschermt de lak tegen invloeden van buitenaf en geeft vaak ook nog een extra glans aan het oppervlak.

Stap 11 Ruiten

De ruiten van je auto dienen altijd goed schoon te zijn. Dit voor je eigen veiligheid, maar ook voor de veiligheid van anderen. Daarbij zijn schone ruiten gewoon een fraaier gezicht.
Een ruitenreiniger kun je aanbrengen direct op het glas om vervolgens uit te poetsen met een glasdoek. Maar je kunt een glasreiniger ook aanbrengen op een microvezeldoek om vervolgens de autoruiten op te poetsen. Doe dit niet alleen voor de buitenruiten, maar ook op de ruiten binnen in de auto.

Stap 12 Waxen

Naast een sealant is het ook aan te raden om de lak nog te voorzien van een extra stukje glans en bescherming. Dit doe je door een wax aan te brengen op het lakwerk. Waxen heb je in verschillende soorten. Zo heb je een spraywax voor wanneer je even snel wilt, een vaste wax uit een potje die je aanbrengt met een applicator of een vloeibare wax die je zowel kan aanbrengen  met een applicator als machinaal.

 

Stap 13 Kunststof delen

Het is tijd voor het beschermen van de kunststof delen op de auto. Gebruik hiervoor een trim dressing. Spray het oppervlak in of breng een kunststof dressing aan op een applicator. Verdeel het product over het oppervlak en poets uit met een zachte microvezeldoek

Stap 14 Banden

Een schone auto is niet af zonder schone banden. De banden zelf heb je al gereinigd in stap vier, dus wordt het tijd om deze te voeden en te beschermen. Er zijn vele bandendressers ook wel bandenglans genoemd. Kies gewoon jouw favoriet en breng het aan op de banden doormiddel van een bandenspons of applicator. Poets vervolgens uit met een microvezeldoek

Stap 15 Afwerken

Als laatste stap kun je nog een Quick Detailer aanbrengen op het lakwerk. Deze zorgt vaak nog voor een extra glans boost en heb je alsnog weer een extra beschermlaag als offer laag voor de wax en sealant. Zodoende blijft je lakwerk nog beter beschermt tegen de elementen der natuur.

Geniet van het behaalde resultaat

Eigenlijk kun je deze laatste stap als stap 16 bekijken. Pak een stoel, een koud drankje en geniet van het door jou behaalde resultaat. Als het goed is ziet jouw auto er nu beter uit als toen hij net uit de showroom kwam en dat heb je helemaal zelf gedaan! We snappen als geen ander dat je nu mega trots bent. Deel dit dan ook met je vrienden of met ons op de social media kanalen. Post je de foto`s op Instagram? Tag ons met de Hashtag @polijstweb.nl

Gratis levering vanaf €50

Nu weet ook jij hoe je een auto van A tot Z kunt behandelen. Producten bestellen? Bestel vandaag nog al je poetsproducten bij Polijstweb Ons hele assortiment staat online, bestellen kan met slechts enkele kliks. Daarnaast hanteren wij een snelle levering en worden de producten bij een bestelling vanaf €50 ook nog eens gratis geleverd!

Heb je nog vragen voor ons, of wil je misschien advies ontvangen? Bel ons dan gerust, of stuur je vragen via de mail. Wij staan je graag te woord en helpen je aan de beste poetsproducten om je auto zelf te detailen.

 

 

Deze producten zijn wellicht interessant voor u