Facebook Pixel

Aluminium polijsten 7 delige set

Hoe polijst je aluminium met een 7 delige polijstset

Hieronder volgt een handleiding om aluminium te polijsten met een machine, zoals een boormachine of rechte slijper. Aluminium polijsten is niet moeilijk. Omdat aluminium een relatief zachte metaal soort is, kan men met weinig inspanning snel een glanzend resultaat behalen. Naast dat gepolijst aluminium er mooi uit ziet heeft het ook nog andere voordelen. Het zorgt ervoor dat het aluminium beter beschermt wordt tegen vuil en weersinvloeden. Omdat het gepolijste aluminium erg glad is kan vuil er minder goed op hechten, je hoeft het aluminium na het polijsten af en toe eens op te poetsen met een metaal poets zoals Autoglanz MP 5.0, Belgom, Peek, Autosol, Great Lion of Unipol. Maar hoe polijst je aluminium.

STAP 1 - Schuren / Voorwerk

Nieuw of glad aluminium heeft bijna geen voorwerk nodig maar bijvoorbeeld bij brommer, motor of auto onderdelen is dit een ander verhaal. Hier zitten vaak beschadigingen in het aluminium of zit er oxidatie op de onderdelen. Het beste is om dit eerst te schuren. Schuur de oxidatie of beschadigingen uit het aluminium, afhankelijk van de diepte van de beschadiging is het aan te bevelen om te beginnen met een korrel 120. Daarna kunt u opbouwen met korrel 180-240 Schuren kan zowel handmatig als machinaal worden gedaan. Zorg ervoor dat al de schuursporen van de voorgaande stap zijn verwijderd, anders zie je dit later terug in het polijstwerk

STAP 2 - Grof Voor-polijsten

Voor-polijsten doe je met de sisal/katoenschijf en de groene pasta. Deze combinatie kan gebruikt worden na het schuren tot korrel 240 Monteer het opspan asje in de schijf en draai deze vast met een steeksleutel 17. Zet vervolgens de machine aan. Houd vervolgens het polijstbroodje tegen de schijf aan, de pasta zal door de wrijving(warmte) gaan hechten in de doek. Zorg ervoor dat het aluminium constant in beweging is en blijf niet te lang op één punt om spoorvorming te voorkomen.

Voeg nieuwe pasta toe op het moment dat het onderdeel “droog” begint te lopen en de vettige waas plaats maakt voor de glans Ontvet vervolgens het aluminium met een ontvetter en verwijder achtergebleven residu.

Toerental:

Ø 100 mm schijf 4500 rpm Ø 125 mm schijf 4000 rpm Ø 150 mm schijf 3500 rpm

STAP 3 - Voor-polijsten

Voor-polijsten doe je met de katoenschijf en de bruine pasta. Deze combinatie kan gebruikt worden na het polijsten met een sisal/katoenschijf of na korrel 600 Werk op dezelfde manier als bij de voorgaande stap. Neem na het polijsten het aluminium af met een droge zachte doek en geniet van het behaalde resultaat.

Toerental:

Ø 100 mm schijf 4500 rpm Ø 125 mm schijf 4000 rpm Ø 150 mm schijf 3500 rpm

STAP 4 - Glans-polijsten

Glans polijsten is de laatste stap om tot een glimmend stuk aluminium te komen. Gebruik hiervoor de zachte flanel polijstschijf in combinatie met de witte polijstpasta. Werk op dezelfde manier als bij het voor-polijsten. Neem na het polijsten het aluminium af met een droge zachte doek en geniet van het behaalde resultaat.

Toerental:

Ø 100 mm schijf 4500 rpm Ø 125 mm schijf 4000 rpm Ø 150 mm schijf 3500 rpm

STAP 5 - Bescherming

Wanneer het polijstwerk is gedaan kun je er voor kiezen om de onderdelen te beschermen met een poetsmiddel. Er is keuze tussen een beschermingsolie of een metaalpoets met ingebouwde bescherming/sealant zoals een Autoglanz MP 5.0, Peek Polish of een Great Lion extreem


Tip!

 • Blijf altijd in beweging zo voorkomt u spoorvorming

 • Zwarte vegen/strepen ontstaan vaak door teveel pasta, of te weinig warmte zodat de pasta niet goed smelt

 • Ontvet altijd tussen de polijststappen

Veiligheid

 • Bedek loshangende kleding, sieraden en haren

 • Bescherm jouw ogen met een veiligheidsbril

 • Maak gebruik van een stofkapje

Veel gestelde vragen

 • Kun je iedere soort aluminium polijsten?
  “ ja, iedere soort aluminium kan gepolijst worden echter zit er wel verschil in legering van het aluminium, de legering bepaald samen met de juiste materialen uiteindelijk ook de glans”

 • Bij de eerste keer toevoegen van de pasta komen draden los, is dit normaal?

Ja, omdat onze polijstschijven zijn gestanst zitten er losse draden aan, wanneer deze voor het eerst in contact komen met een voorwerp zoals een pasta, zullen deze draden los komen. Uiteindelijk zal dit verdwijnen, bij de sisal/katoen en de katoen schijf is dit vaak het ergst.”

 • Na het polijsten hou ik last van lichte witte poets vegen, hoe kan dit?

Dit is vaak lastig te bepalen, het kan zijn dat er vervuiling in de doek zit, of in het materiaal. Ook kan het zijn dat een bepaalde legering zicht anders laat polijsten dan de ander. Gebruik dan een schone droge microvezeldoek met korte vezels. Eventueel met een hele fijne metaalpoets.”

 • Bij de winkel op de hoek koop ik polijstschijven voor de helft van het geld, hoe kan dit?

Dit zit voornamelijk in de kwaliteit van de schijven. Onze schijven worden gemaakt van een zwaardere kwaliteit sisal, katoen of flanel. Daardoor werken deze een stuk effectiever en gaan ze langer mee. Ook heeft het daardoor een beter resultaat in een korter tijd. Onze schijven en pasta worden o.a. gebruikt door bedrijven in de luxe jachtbouw waar een “mirror 8” finish moet worden gehaald.”

Hieronder een aantal basis producten die je nodig heeft om aluminium te polijsten.

Voor alle producten om aluminium te polijsten klik dan hier

BOODSCHAPPENLIJSTJE

 

Geen producten gevonden voor deze selectie.