Facebook Pixel

Velgen reinigen: Hoe werkt het

Velgen reinigen: Hoe werkt het

Velgen reinigen

Vervuilde velgen of velgen vol met ingebakken remstof. Het is geen gezicht en met de huis tuin en keuken middelen krijg je het vaak niet schoon, of breng je door de verkeerde chemische producten eigenlijk meer schade toe aan de velg dan nodig is. Je velgen reinigen op de juiste manier? Wij leggen in deze blog uit hoe je dit het beste kunt doen zonder daarvoor de velgen te hoeven demonteren.

Velgen schoonmaken met oma`s tips

Tijdens je zoektocht om autovelgen te reinigen ben je vast tegen tips aan gelopen om dit te doen met huishoud middelen. Velgen reinigen met Dasty, of met een druppel Dreft of zelfs met siliconenspray zoals WD40. Stuk voor stuk erg handige middelen, maar wel waarvoor ze bedoeld zijn en dus niet voor het reinigen van velgen. Worden velgen schoon van Dreft en Dasty? Wanneer je lang genoeg poetst, misschien wel. Is het goed voor de lak? Nee! De lak zal er keer op keer schraler van worden waardoor deze uiteindelijk zal beschadigen.

Nee, wanneer je de velgen echt op de juiste manier wilt behandelen om er zo lang als mogelijk plezier van te hebben kunnen we producten aanraden die daadwerkelijk zijn ontwikkeld voor het reinigen van velgen en vaak zijn dit dan ook pH neutrale velgenreinigers en zachte velgenborstels.

Ook handig om te weten is dat er verschillende reinigers zijn. Zo heb je velgenreinigers op alkalische of zure basis die de velg alleen goed reinigen. Je hebt ook velgenreinigers die pH neutraal zijn en die verkleuren zodra ze in aanraking komen met remstof en ijzerdeeltjes.

Zelf de velgen op dé juiste manier reinigen? Volg ons stappenplan en verzorg jouw velgen tot in de puntjes!

Stap 1 Voorspoelen

Voor deze actie kun je het beste gebruik maken van een hogedruk reiniger. Spuit met een hogedruk reiniger het meest grove en loszittend vuil af van de velgen.

Stap 2 Velgenreiniger voorbereiden

Bepaalde velgenreinigers kun je verdunnen naar mate de vervuiling. Ook zijn er kant en klare velgenreinigers die je direct kunt gebruiken. Lees goed het etiket voordat je begint met het reinigen van velgen. In de video hieronder is er gebruik gemaakt van Autoglanz Alkalloy, deze kan zowel puur als verdunt gebruikt worden. (wat deze reiniger dan ook nog eens een stuk goedkoper maakt dan een supermarkt cleaner)

Stap 3 Velgenreiniger aanbrengen

Wanneer je de juiste velgenreiniger hebt kun je deze aanbrengen op de velg. Zorg ervoor dat je de gehele velg behandeld inclusief de binnenkant van de velg.

Stap 4 Velgenreiniger laten inwerken

Nadat je de velgen hebt behandeld met de velgenreiniger moet je deze even laten inwerken zodat de vervuiling goed loskomt van de velg. Doe dit nooit in het volle zonlicht of bij warme velgen.

Stap 5 Borstelen van de velg

Zodra je de velgenreiniger zijn werk hebt laten doen is het tijd deze in te borstelen met een lange velgenborstel zodat je ook de binnenkant van de velg mee kunt pakken. Neem alle vlakken goed mee.
Voor de spaken kun je het beste een kleinere borstel nemen zodat je ook tussen de smalle gedeeltes van de velg kunt komen.
Gebruik een kwast voor de buitenkant van de velg en de vlakke delen van de velg zoals de naafdeksels.

Stap 6 Banden reinigen

Je wilt natuurlijk niet alleen de velg in topstaat brengen, maar ook de banden. Gebruik hiervoor een Multicleaner of een speciale bandenreiniger. Breng de reiniger aan op de band en laat deze even inweken”

Stap 7 Banden reinigen stap 2

Wanneer de cleaner is aangebracht en zijn werking heeft kunnen doen wordt het tijd om deze in te werken met een kwastje. Op deze manier komt alle vervuiling goed los en zijn de banden compleet schoon

Stap 8 Afspoelen van de velg en band

Eenmaal alles ingewerkt dan wordt het tijd om alle cleaners te verwijderen van zowel de velgen als de banden. Zorg ervoor dat je dit grondig doet en dat er geen restanten overblijven.

Stap 9 Aanbrengen iron remover

Je zult zien dat de velg er nu echt al enorm schoon uitziet, maar wat je vaak niet ziet is de meest schadelijke deeltjes namelijk ingebrand remstof en ijzerdeeltjes. Vaak valt dit niet direct op, maar wanneer dit niet verwijderd wordt kan dit blijvende schade toebrengen aan de velg. Breng daarom de iron fallout ( ijzerdeeltjes verwijderaar) aan op de velg en laat dit even inwerken. Je zult zien dat wanneer het product in aanraking komt met remstof het product paars van kleur wordt.

Stap 10 Iron Fallout inwerken met een kwastje

Zodra de ijzerdeeltjes verwijderaar is ingewerkt dien je deze nog even in te borstelen met een kwastje

Stap 11 Laatste keer afspoelen

Spoel de velg nog even een laatste keer goed af en zorg ervoor dat alle cleaners en reinigers zijn verwijderd.

Stap 12 Velgen droogmaken

Nadat je de velgen voor een laatst keer hebt schoongemaakt is het tijd deze goed te drogen. Dit kun je doen met een microvezeldoek of een kleinere droogdoek.

 

Stap 13 Velgen beschermen

Het beschermen van je velgen is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Omdat juist je velgen het meest krijgen te verduren is het belangrijk dit goed te beschermen. Dit kan met een speciale sealant of velgenwax, maar natuurlijk ook met een velgencoating. Een velgenwax of sealant breng je aan met een waxpad. Een coating breng je aan met een applicator en coating doekjes.

Stap 14 verwijderen van het residu

Wanneer de sealant of wax is uitgehard kun je deze verwijderen met een zachte microvezeldoek.

Een schone auto is niet af zonder schone banden. De banden zelf heb je al gereinigd in stap vier, dus wordt het tijd om deze te voeden en te beschermen. Er zijn vele bandendressers ook wel bandenglans genoemd. Kies gewoon jouw favoriet en breng het aan op de banden doormiddel van een bandenspons of applicator. Poets vervolgens uit met een microvezeldoek

Stap 15 Aanbrengen bandenzwart

Nu de velgen compleet zijn behandeld is het tijd om een bandenzwart aan te brengen. Breng je favoriete bandendresser aan op een applicator en verdeel over de banden.

Geniet van het behaalde resultaat

Als het goed is zien jouw velgen er nu weer hagelnieuw uit. Geniet ervan!

Gratis levering vanaf €50

Nu weet je hoe je jouw velgen van a tot z kunt behandelen met onze producten. Producten bestellen? Bestel vandaag nog al je poetsproducten bij Polijstweb Ons hele assortiment staat online, bestellen kan met slechts enkele kliks. Daarnaast hanteren wij een snelle levering en worden de producten bij een bestelling vanaf €50 ook nog eens gratis geleverd!

Heb je nog vragen voor ons, of wil je misschien advies ontvangen? Bel ons dan gerust, of stuur je vragen via de mail. Wij staan je graag te woord en helpen je aan de beste poetsproducten om velgen te reinigen.